fbpx

Внимание! Никога повече не слагайте телефона си на това място, много опасно е!

zdrave.to

 

В XXI век е невъзможно да си представим живота без мобилен телефон. Почти всеки човек на планетата има по един, а в някои случаи и повече. Всяка година това устройство става по-интелигентно и полезно. Но лекарите предупреждават, че мобилните устройства могат да бъдат опасни за здравето. Все пак не трябва да се отказвате от джаджите, а просто трябва да знаете как да минимизирате риска от негативните последици.

„Повечето съвременни телефони имат негативен ефект върху нервната, ендокринната и сексуалната система „, казва д-р Николай Кононов.

Биологичният ефект от електромагнитното поле се натрупва. В централната нервна система се появяват аномалии и се развиват заболявания. Например рак на кръвта, мозъчни тумори и различни хормонални заболявания.

 

Електромагнитните вълни са опасни преди всичко за малки деца и бременни жени. Следователно точно те трябва да намалят телефонните разговори колкото е възможно повече.

„Не трябва да се отказвате изобщо от мобилната комуникация. Но трябва да знаете, че 70% от общото електромагнитно натоварване за населението става чрез клетъчните телефони „, казва още д-р Кононов.

Какво да направите, за да сведете до минимум риска от отрицателни последици за здравето?

Лекарите от Националната здравна лига твърдят, че е по-добре да проведете пет разговора, които траят една минута, отколкото един дълъг разговор. Колкото по-кратък е телефонният разговор, толкова по-добре. Експертите също така посочват, че интервалът между обажданията трябва да бъде най-малко 12 минути. Също така препоръчват да се използват слушалки.

Експертите също и напомнят, че нивото на влияние на радиацията намалява с разстоянието от обекта. Дръжте телефона до ухото само когато говорите. Получаването на обаждане е моментът, когато лъчението достигне своя връх. Носете устройството далеч от жизненоважни органи, най-добре в торба, но не в джоба ви.

Освен това сигурно сте чували за номофобия“ – страх да останеш без мобилен телефон. Наименованието идва от английски език – no mobile phone phobia.

 

Милиони хора по света страдат от „номофобия“. Според експертите това е психическо заболяване като анорексията и посттравматичния стрес, което може да бъде диагностицирано по ред симптоми.

Ето и сигурните признаци, че страдате от номофобия:

1. Чувствате се некомфортно, ако нямате постоянен достъп до телефона си.

2. Проверявате телефона си в леглото щом отворите очи.

3. Задължително взимате телефона си, когато сте в банята.

4. Изпитвате ужас, когато ви падне батерията или забравите телефона си.

5. Постоянно гледате в телефона си дали може да хванете някъде безплатно интернет.

6. Изпитвате постоянна потребност да гледате в екрана за някакви известия или новини.

7. На всеки няколко минути ровите в социалните мрежи просто по навик.

8. Докато спите, държите телефона си под възглавницата или близко до вас.

9. Пишете съобщения или се ровите в социалните мрежи, докато шофирате или правите нещо друго, изискващо внимание.

10. Нямате представа какво да правите, ако телефонът не е в ръцете ви.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!