fbpx

Вкусно! Как да направим великденската си трапеза хем традиционна, хем уникална

Великден идва итрадиционно на масата слагаме шарени яйца, агнешко и козунак. Защо обаче точнотези храни са се превърнали в символ на празника?

От древни времена яйцето винаги ебило символ на нов живот и много древни народи са боядисвали и дарявали яйца –например в Древен Египет, Рим, Китай и Персия. В християнството яйцето севъзприема като символ на възкресението – червеният цвят символизира кръвта на Христос, а твърдата черупка, която трябва да се счупи – запечатаната мугробница, от която се е възнесъл, пише „Струма“.

Затова и първото варено яйце винаги е червено, а преди да се появят изкуствените бои, цветът се е постигал чрез отвара от брош или риган.

За останалите цветове, които навлизатвпоследствие, също са се ползвали различни растения – коприва за зелено, орехиили стар лук за жълто и кафяво, смрадлика за оранжево.

В християнската традиция Христос епредставян като Божи агнец, а традиционното агне на Великден се свързва съссмъртта на Иисус, тъй като се принася в жертва в деня на възкресението.

В България обаче обичаят да се ядеагне на Великден е сравнително нов – в по-старите времена на трапезата еприсъствала варена кокошка, пиле или друга птица, а агнето се е колело чак наГергьовден.

Сладки хлябове, подобни на козунака – с мед, стафиди и орехи, са били приготвяни още от древните египтяни, гърци и римляни. В съвременния си вид козунакът за пръв път се появява в готварска книга във Великобритания през 17 век, а малко по-късно приготовлението му се усъвършенства от французите. В България, и по-точно в Шумен, козунакът идва в средата на 19 век, когато тук временно пребивават унгарски емигранти начело с Лайош Кошут. Но и преди това присъствието на обреден хляб е било задължително на трапезата за Великден – украсен с множество шарки, носещи различни символи (кръст, кръг, плетеници, венци) и украсени с червени яйца.

И така – за предстоящите празнициняма как да кръшнем от традицията. А за да ни е Великден по-уникален, смеподбрали малко по-нетрадиционни рецепти за агнешко, измислени и пробвани отмлади готвачи от Благоевград и Симитли. Естествено, не може и без рецепта замързелив козунак и авторска торта, а и какво е вечерта на Великден без лектутманик с айран, с който да се разтоварим след обедното преяждане с агнешкото?

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!