fbpx

Включете тези 8 полезни храни в менюто си и няма да съжалявате!

jenata.blitz.bg

„Ние сме това, което ядем“! Тази фраза, приписвана на Хипократ, отлично отразява идеалната връзка между човека и храната. Консумирането на здравословни храни ни дава възможност да предотвратим куп хронични заболявания, включително инсулт, диабет, рак и сърдечни заболявания.

Оказва се обаче, че мъжете и жените се нуждаят от различни хранителни вещества и витамини, за да се чувстват във форма. Женският организъм е много по-различен от мъжкия, което прави хранителните потребности на дамите по-специфични. Те се нуждаят от определени вещества, за да останат здрави, енергични и стройни, особено предвид процеса на стареене, който започва след 30-ата година.

В тази статия ще отделим внимание на хранителните продукти, с които можете да си набавите желязо, витамин D и други полезни елементи, които оказват положително влияние на здравословното ви състояние. Възползвайте се от чудодейните им свойства и ги включете в хранителния си режим, за да се чувствате винаги добре и да изглеждате великолепно!

Червена риба

Червената риба съдържа витамини от групата В, А, Е, D, както и Омега-3 мастни киселини в голямо количество. Тази витаминен микс помага да запазите красотата на кожата и зрението си. Витамин D, който е от голямо значение за усвояването на калция и фосфора, ще поддържа в добро здраве зъбите и костите ви.

Броколи

Броколите са рекордьор по съдържание на витамин С, сяра и аминокиселини, което ги прави мощен детоксикант, който изкарва свободните радикали и токсините от организма. Като източник на хром, регулира нивата на кръвната захар. Съдържа и веществото сулфорафан, което допринася за изработването на специфични ензими, които предпазват женския организъм от развитието на рак на гърдата.

Цвекло

Цвеклото е полезно при нарушения в менструалния цикъл. Този „женски“ продукт прочиства кръвта и помага безболезнено да понесете онези неприятни дни от месеца. Сокът от цвекло е богат на желязо и възпрепятства развитието на анемия. Добре е да пиете по 50 гр. сок от цвекло два пъти дневно, комбинирайки го с ябълков или морковен (1:1). Бетаинът, който придава червен цвят на зеленчуците, укрепва кръвоносните съдове, а редкият витамин U нормализира обмяната на веществата.

Джинджифил

Джинджифилът съдържа гингерол – вещество с болкоуспокояващо и седативно действие. Боли ли ви главата, не бързайте да взимате хапче, а сдъвчете парче джинджифил. А ако искате да запазите стройната си фигура, пийте чай от джинджифил, благодарение на който ще ускорите значително изгарянето на мазнините.

Просо

Просото е източник на бавно усвояеми въглехидрати и важни аминокиселини. Почитателките на кашата от просо не са застрашени от ранната поява на бръчки. За красотата на ноктите и косата им пък се грижат магнезият и силицият, които изобилстват в зърната на това „златна жито“.

Соя

За вегетарианците соята е източник номер едно на белтъци. Лецитинът и холинът, които се съдържат в нея, се грижат за здравето на черния дроб и нервната система. Освен това холинът е особено необходим при бременните и кърмещи жени.

Вижте какво ще се случи с организма ви, ако всяка сутрин ядете овесена каша

Ягоди

Ягодите са богати на витамин С, който често е наричан еликсир на младостта. Фолиевата киселина, на която изобилства в тези плодове, ще ви помогне с лекота да се справите със стреса, да съхраните паметта и да укрепите имунитета си.

Говеждо месо

Говеждото е истински склад за протеини – основният строителен материал за клетките на нашето тяло. Ако в храната няма достатъчно протеин, имунитетът се понижава, нарушава се и хормоналният баланс. За да може месото да носи само ползи за организма ви, е добре да ядете говеждо, обилно подправено със свежи подправки, 1-2 пъти седмично. /jenata.blitz.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!