fbpx

Вицепремиерът Николова: Как да не разбирам от компютри?

Блиц Новини
3

Аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала през различни обучения. Как да не разбирам от компютри? Всеки държавен служител трябва да разбира. Това каза вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова в ефирна на Нова телевизия.

Както БЛИЦ писа тя бе избрана да оглави Съвета за киберсигурност. Предложението да бъде председател на съвета идва от премиера Бойко Борисов, каза тя. Той лично й е предложил на 19 август. Николова обясни, че в съвета ще влизат 18 експерти – от силовите министерства, ще има представител на президента и т.н.

Тя обясни, че ще е необходимо да се изготви стратегията по киберсигурност, а след това да се определи и национален координатор на съвета. „След като съм приела този ресор, за мен е предизвикателство да работя в тази сфера. Тук специфичното е, че след атаката към НАП, държавата предприе редица фактори.

Аз внесох спешна наредба в министерския съвет относно информационната сигурност“, каза вицепремиерът. Тя отрече спекулациите, „че я вкарват в капан“, предлагайки й поста. „През последните 2 години сме свидетели на европейски хакерски атаки, пострада и Германия“, каза Николова. Тя припомни, че Съветът на Европа наскоро прие наредба, която посочва редица санкции, които ще са срещу хакери.

Категорично ще има промени в закона, обясни Николова. И добави: „Вече започнахме промени в Закона за електронното управление“ Тя заяви, че ще предложи промени в Наказателния кодекс, тъй като в момента санкциите били изключително занижени. Ще предложи от 5 до 15 години за компютърни престъпления – проникване, хакване, установяване на система, хакване на пароли, изброи тя.

Поредната заспала чавка на завой

Моля, моля! Всеки държавен служител разбирал!!! Дрън-дрън ярина! Затова непрекъснато има опашки и се чува често: „не мога да ви обслужа сега, защото компютъра блокирал, или програмата нещо се е бавала, или интернета спрял“! Щом разбираш, няма тънга-мънга и подобни оправдания. Трябва да си на ти със софтуера, да можеш да четеш и програмираш на най-различни машинни и компютърни езици, справяш с вируси, хаквания и пр. Не мога да изброявам до безкрай, защото аз не разбирам чак пък толкова. Виж от телевизори, разбирам и да ти направя диагностика за нула време и определя дефекта ми е много лесно. Остава времето за намиране на резервните части и консумативи из кутиите или от магазина и другото вече е калайджиска работа.

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!