fbpx

Вицепремиерът даде съвет каква кола да избираме, за да не замърсяваме въздуха, и каза ще падне ли цената на бензина

Вицепремиерът Томислав дончев коментира една от най-щекотливите теми в последните дни – за проектозакона за данъка за старите автомобили.

„Ако не се въведе този данък, няма да се случи нищо фатално. Приходите от него не са впечатляваща сума – 20 милиона лева. Трябва обаче да проведем сериозен разговор какво правим с чистотата на въздуха. Трябва да разберем дали исакме малко повече сигурност на пътя, искаме ли да предприемем нещата за по-чист въздух. Трябва да се тръгне отнякъде. Данъкът не е само приход, той е и стимул. Ако разполагаш със сума 6000 лева да кажем, ти да избереш да си купиш може би по-малък автомобил, но по-нов. а не обезателно автомобил на 12 години, който е с 12 цилиндъра и четири ауспуха. Който бълва пушек. Пушекът не е само оптически и естестически проблем. Димът от един стар дизелов автомобил директно удря  по здравето. Там има свободни радикали, които са канцерогенни. Този разговор трябва да се проведе, а не да се превръща в грозен популизъм“, коментира Дончев в студиото на „Нова телевизия“.

„Нека да говорим с факти. Факт е, че България поддържа минимаен акциз. Ставката на ДДС изобщо не е висока, спрямо Европа, а е от ниските. Факт е че цената на горивата не зависи от благосъстоянието на държавата, това са вносни стоки. Нефтът струва толкова колкото струва. Държавата не може да се меси. Все едно да ви се меси на вас – „Нова телевизия“, на каква ставка да си продавате рекламите. Преди 30 години държавата е избрала един път на управление, който предоставя избор и предполага конкуренция. Вчера проведохме среща с петролната асоциация и начертахме мерки. Сигурен съм, че ако всички бъдат взети в пакет, те ще доведат до намаляването на цените не само с 4-5 стотинки, а с доста повече“, коментира още той.

Накрая Дончев заяви, че „от гледна точка на парламентарна аритметика предсрочни избори не се очертават“.

Г-Н Дончев, като вдигнете данъка най-малко на 2/3 от автомобилите в България ще спрат ли да замърсяват въздуха. Кого заблуждавате?

Много изпростя бе крадльо ! С какъвто се събереш такъв ставаш ! Сигурно си захванал да четеш „Винету“ ! Страха , страха а ? Започна ли? Купи ли си билет за тихоокеанския остров ?

Моята нова кола е 2002г. Японска марка. Да я сравним с личната на г-н Дончев, когото много уважавам, но ако тези мисли са негови удря ми на популизъм!? Кой си купува за 6000 лв. … с четири аусуха и 12 цилиндъра? Ако неговата, личната е с по-малко замърсяване от моята, му подарявам моята. Да я даде в моргата и парите да дари в знак на милосърдие. Ако обаче моята е с по-малко вредни емисии от неговата , личната, ще ми даде 6000 лв аз д ги даря за благотворителност и колата си, да го спомня с добро!

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!