fbpx

Висш служител от Белия дом издаде как ще протече срещата между Тръмп и Путин, съветник на Обама сипе прокоби

Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин първо ще си поговорят очи в очи по-късно този месец, когато ще се срещнат в столицата на Финландия – Хелзинки, твърди високопоставен служител в Белия Дом, пише европейската редакция на електронното издание Politico.

Според някои експерти това представлява риск за американския държавен глава поради големия опит на руския лидер, съобщава „Фокус”.

„Президентът реши, че е дошъл момента за директна комуникация“, заяви източникът на изданието, в отговор на въпрос защо Тръмп не е включил някой от високопоставените си външнополитически съветници в дискусията.

Срещата очи в очи ще бъде последвана от удължена двустранна среща и работен обяд, на които вече ще присъстват екипите на лидерите на двете свръхдържави, обясни посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман.

Основните теми на преговорите с Путин се очаква да бъдат: контрола над оръжията за масово унищожение, Украйна, Сирия и, според думите на източника, руската намеса в американските преизидентски избори. Това ще е първата двустранна среща между двамата президента, които са говорили неколкократно по телефона и са се срещали в кулоарите на две срещи на върха на световните лидери миналата година.

Но източникът на Politico не смята, че ще бъдат постигнат конкретни договорки и подчертава, че основното постижение на срещата е самото й провеждане.

Електронното издание смята, че Путин, напротив, пристига във Финландия с ясната цел да отдели още повече САЩ от Европа чрез опит да договори отмяна на санкциите, наложени за присъединяването на Крим и намесата, както пише Politico, в Украйна.

Някои експерти, според изданието, са изнервени заради Хелзинки. В срещата с Ким Чен-ун, Тръмп се е сблъскал с млад лидер, който иска да впечатли света, човек, който изглеждаше поласкан от вниманието на камерите и светкавиците на фотоапаратите, насочени към него в Сингапур. За разлика от него, продължава коментара на медията, Путин е преговарял директно с четирима американски президенти през последните близо 20 години.

„Това не е среща, която трябва да се проведе сега“, казва потърсеният от Politico Том Донилон, бивш съветник по националната сигурност на президента Барак Обама. „Путин все едно нарочно не направи нищо, за да получи такава среща. Нито едно от предварителните условия не е изпълнено. Ти трябва да имаш ясни цели, които са съгласувани отблизо със съюзниците, трябва да имаш обединени приятели около себе си, когато отиваш на такава среща и най-вече трябва да имаш ясна представа с кой си имаш работа и да знаеш отблизо историята на тези отношения“.

„Путин е отработил до съвършенство своята позиция по всеки въпрос и при никакви обстоятелства президента Тръмп не трябва да бъде съветван да отиде на истинска среща очи в очи“, добави Донилон. Politico коментира, че е голям риск за един президент, който се гордее с личната си харизма да поеме високорисков гамбит с един школуван бивш агент на КГБ, който на всичко отгоре е майстор в манипулацията.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!