fbpx

Вижте уникалната история на семейство българка и македонец, които замениха Чикаго за Велико Търново

Интернационално семейство избра Велико Търново за свой дом пред Чикаго. След две години съвместно съжителство във ветровития град Изабела и Стефан Стойковски решават, че най-доброто място за отглеждане на сина им Едуард е старата столица. Напускат Америка за изненада на всички техни роднини, приятели и познати, пише „Борба“.

Изабела е от Велико Търново, а Стефан – от Куманово, Македония. Запознават се по време на студентска бригада в Охайо, САЩ. Болярката откраднала сърцето му от пръв поглед и бързо станали двойка. Дошло време тя да се върне в България, но двамата продължили връзката и всекидневно комуникирали по Фейсбук и Скайп. И така до другото лято, когато отново били заедно. След като завършила следването си по педагогика с английски език във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Изабела осъзнала, че не може да живее без Стефан и открила начин пак да се върне в Америка. През 2015 година заминала по друга работна програма като детегледачка в Чикаго, където той се бил установил. Тръгнала с идеята да не се връща в родината си, а да устрои живота си зад Океана, пише Блиц.

„Повечето хора, които не са ходили в чужбина, си мислят, че животът там е прекрасен. Аз също вярвах в това. Всичко на пръв поглед изглежда много красиво и уредено, но нещата стоят по друг начин. Стефан работеше като шофьор и почти постоянно отсъстваше, нямах приятели и роднини около мен, а само работа, носталгия и една голяма самота, която заплашваше да прерасне в депресия. Затова един ден го попитах дали иска да заминем да живеем в България и той се съгласи”, разказа Изабела. Скоро след това той й предложил брак, направили голяма обиколка из Америка, в рамките на която посетили Маями, Лос Анджелис, Лас Вегас и т.н. После забременяла и това отложило напускането на САЩ.

„Преди да започна да ходя на консултации при акушер-гинеколог бях доста наплашена, но после видях, че няма нищо страшно. Впечатли ме отношението им и огромния професионализъм. Родих безпроблемно и се възстанових бързо. Избрахме за име на сина ни – Едуард, защото той е нашият принц”, споделя Изабела. Момченцето получава американско гражданство, защото е родено в страната на неограничените възможности, а според родителите му това един ден ще му даде много възможности и перспективи.

Останали в Чикаго до навършване на 5 месеца на Едуард. После прекарали месец в Куманово и в края на ноември 2017 година дошли на търновска земя. Цялото семейство на болярката било силно ентусиазирано да посрещне новия член на фамилията и татко му.

„Много по-спокойни се чувстваме тук. И на Стефан му харесва градът. В САЩ макар всичко да е уредено, постоянно си под стрес и напрежение. В България манталитетът още не се е променил, но пак се чувстваме добре. Той знае български, но още се притеснява да говори свободно, докато аз се отпускам да говоря на македонски”, казва тя. Миналият месец двамата сключили граждански брак, а тържеството ще бъде през лятото.

Най-големият проблем за семейството обаче се оказва фактът, че Македония не е член на Европейския съюз и това възпрепятства постоянното пребиваване на Стефан в България. Макар да са женени и да имат дете, законодателството ограничава времето, в което той може да остане тук до 3 месеца. Същото важи за Изабела и Едуард в Македония. В момента съпрузите уреждат документите, позволяващи им да градят живота си във Велико Търново.

„Много се радвам, че на него му хареса в родния ми град и се съгласи да живеем тук. Много обичам Велико Търново, а Стефан е лесно приспособим. За сегашната му работа пък не е от значение местожителството, така че нещата изглежда се подреждат идеално”, казва Изабела.

Макар да е дипломиран учител тя не вижда бъдещето си в училище. Иска да работи в агенция за студентски бригади, защото преживяното зад океана би й помогнало да подготви много студенти, които искат да заминат. Стефан пък от година е заинтересован от фотографията и планира един ден да си направи фотостудио в старата столица.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!