fbpx

Велин Пасков разказва за Бали: Утрото тук те приканва за усмивка и медитация. Най-добрите приложения за йога и сърф на острова

Вече може да летим директно до Бали през Истанбул от Варна и София

Слънцето и плажът не са се събудили. Денят няма намерение да започва.

Как да се събудиш на ново място и да не останеш изненадан, че си попаднал в рая? А когато това е Бали, има милион и един начина това да стане благодарение на красотите тук. Разбира се всеки има начин, благодарение на който намира това, което харесва и той е уникален за всеки. След като сте пътували директно от Истанбул до Бали основното предимство е, че прекачването е било близо до България. Второ – ако сте внимателни ще преодолеете часовата разлика след полета с Турските Авиолинии благодарение на отличните инструкции, които включват и хитро видео. Това определено ви гарантира спокойни часове на другата сутрин. Така ще може да откриете много нови красоти, които като батерии трябва да зареждат тривиалното всекидневие с цветни и ароматни импулси. Така сме аз и моята половинка. Но в Индонезия нашите домакини ни предложиха нещо ново, което ни изненада повече от приятно. Става въпрос за ранната утринна разходка на брега на Индийския океан.

Оказа се, че ние не сме нито най-ранобудните, нито най-игривите.

Велосипедът успя да ме събуди и върна младежкия ми устрем.​

Усещането е като да посрещнеш джулая. Само че не си на Камен Бряг, а на другия край на света. Няма толкова рокери и фенове на твърдата музика, но морето е пълно с много лодки, кораби и моторници. Другата свързваща точка е температурата. утрините в Бали са толкова топли, сякаш сте по родното Черноморие в разгара на сезона. И така, скачайте в любимите ви шорти, мятайте лека тениска и се измъквате от стаята в 06:00 сутринта. При нормални условия съм готов да си излежа присъда, ако някой се опита да ме вдигне толкова рано сутринта без основателна причина. Но тази ранна Балийска утрин имаше много причини. Първата бе очарователната ни камериерка, която с подкупваща, но настоятелна усмивка ни подкани да слезем в лобито на хотела. След като слязохме видяхме втората причина – за мое щастие се оказа, че ни очаква велосипедно, а не пешеходно приключение. По тези „малки” часове на деня не съм много разговорлив и контактен, и приличам на нещо средно между лимон и неузряла мушмула – кисел и стипчив. Но ми бяха нужни само няколко кратки минутки, за да променя настроението си и да разцъфна като лотос подир дъжд.

 

 

Поднасянето на дарове съвсем не е само задължение на дамите.

След като се качихме на колелото и потеглихме по празните улици, вятърът развя косите ми. Е, излъгах! Не ги е развял, но винаги съм искал да го кажа. По-скоро погали ниско подстриганата ми и изгоряла от слънцето глава. В този момент изпитах желание буквално да се слея с бриза и да полетя над острова. Удоволствието да въртиш педалите в полумрака и да срещаш жени облечени в бели и жълти дантели, които поднасят приношения – това е незаменимо. А когато прибавите и хладния аромат на индийския океан, тогава картината се насища максимално. Сега тези, които са ходили по тези места на света веднага ще допълнят иронично, че йодните и солни пàри не са единствените ухания по тези места. Така е наистина, но ако искате да се къпете в Шанел 5 стойте си във вашия свят, защото това вече го няма дори и в Париж.

Не ни допуснаха в светилището, но за зуум обективите няма ограничения.

Моторизирани жени паркираха през светилищата, за да оставят своите дарове.

Рано сутрин в Бали, пърпорещите моторчета най-често се управляват от тези стройни момичета, за които вече споменах. Когато стигнат до някое светилище, те правят грациозно и бързо движение, за да паркират. След това скачат чевръсто, влизат в храма и поднасят приношението. Тези малки дарове се наричат Бантен и представляват малки кошнички без дръжка, в които има храна, цветя дори и цигара. Пред и в храмовете има цели купища от тях. Причината е, че всяка примерна балийска жена поднася не едно, а много от тях всеки божи ден. Точно така – всеки ден местните жени поднасят дарове на своите богове. И ако питате мен, боговете им се отблагодаряват подобаващо – хубавото време и вечните усмивки по лицата на хората тук доказват, че невидимите сили ги обичат.

Рекламите на сърф школите посрещат посрещат първи слънцето.

Море и сърфове – това е запазената марка на остров Бали.

Насладихме се и на последната, жена, която дари своите дарове и пое към следващото светилище. Тук един от най-обичаните богове е бог СЪРФ. За да стигнете до него трябва да минете по крайморската алея на западния бряг на Бали. За нея не може да се каже, че е върха на ултра-луксозния туризъм. Всичко е опростено и непретенциозно, но сърфове има колкото си пожелаеш. Дъските примамват желаещите да овладеят този спорт в специални школи. Ако си носите вашата – веднага може да се включите. Питате как така ще закарате сърф чак до бали. Не се притеснявайте, защото вече е измислено. Програмата на Турските Авиолинии за спортно оборудване ще ви спести всякакви главоболия и излишни въпроси. Сърф дъски ви канят в крайбрежни кафенета за закуска. Сърф дъски … с две думи тук има страшно много сърфове, затова внимавайте да не объркате мястото към което сте поели. Но ние нямаше да овладяваме вълните, а телата, защото след час щяхме да се отдадем на ранна океанска йога.

Сърфове – тук. Сърфове – там! Сърфове за всичко – барове, школи и такси …

Лодките изглеждат смешно разкрачени, но при плаване нямат грешка.

След това и ние поехме към нашето светилище … това на туристите – океана. Рано сутрин, преди да изгрее слънцето, той има един особен стоманено-златен цвят. Лодките, които изпълват заливчетата изглеждат някак си странно, закотвени навътре, в дълбокото. Постоянно се безпокоиш дали няма да се скъса котвеното въже и вятърът да ги запрати навътре в океана, докато собствениците им сладко спят. Има всякакви лодки. Има например модерни моторни лодки, които караха мъжкото ми сърце да се свива в луда завист. Имаше рибарски лодки, които явно вече бяха предали улова си и ги разпознавах по острата миризма на риба. Те пък караха другото ми сърце – гатрономическото, да се свива по пропуснатите вкусове. Но най-красиви според мен са традиционните местни лодки наречени Джукунг.

ВИЖТЕ ТОВА ВИДЕО!

Джукунг са като гигантски морски паяци, но не си мислете, че страдам от арахнофобия. Нищо подобно. Тези пироги са изключително елегантни със дългите си корпуси. Изглеждат леко разкрачени заради плоскостите, с които пазят равновесие на повърхността на океана. На всичко отгоре те са боядисани в толкова красиви и ярки цветове, че веднага сте готов да станете фен на гуруто на кич-арта Дфеф Куунс. Просто се наслаждавайте на лодките – на тези, които самотно се клатушкат в морето, и на изкараните на плажа, които чакат своите господари и техните платежоспособни клиенти.

Джукунг са се използвали за риболов, но днес ловят и … туристи.

Утринните упражнения са препоръчителни, но за щастие не са задължителни.​​​​​​​

Когато преди ми казаха йога леко се изнервих тъй като не съм голям привърженик на този вид упражнения. Но да не забравяме, че благодарение на инструкциите за масаж на Турските Авиолинии на борда ще кацнете без никакви схващания и умора. Затова последвах половинката си към уреченото място. Озовахме се пред очарователно двуетажно местно бунгало. То очевидно се беше събудило преди всички и в него вече кипеше живот. Преминахме през първия етаж, където може да се екипирате с всичко необходимо за упражненията и попаднахме на второто ниво. Там една очарователна австралийка караше курсистите си да правят чудеса с телата си, като ги сгъват и разгъват по невероятни начини. Собственикът на това малко предприятие също беше австралиец. Посрещна ни по шорти, потник и ослепителна 32 каратова усмивка. Сподели, че оставил всичко в „надутата” Австралия и от няколко години се чувства прекрасно с школата си за йога. Към края на разговора, ми намигна съучастнически и ми каза, че мога и аз да направя като него, защото тук имало глад за подобни школи.

В спретнатото магазинче се предлагаше всичко за йога и подобни занимания.

Под вещия поглед на инструктора курсантите се бореха за шестици​​​​​​​.

Така с надеждата и ние да имаме свой бизнес на райския остров, аз се загледах в спокойния океан пред павилиона, а жена ми продължи с разтегателните пози. Реших да оставя школата за йога за другия живот.

MOBI УЛЕСНЕНИЯ:

  1. Wonderful Bali app. Категория: Пътешествия и местно съдържание English Version

Чудният Бали предоставя на потребителите на приложения повече от 150 туристически атракции. И в духа на статията започваме с велосипеди.

Меню за наемане на велосипеди: наем на велосипеди с опции, като тип, ден, дата и местоположение за вземане. Също така идва с лицензиран номер, година на производство, цвят. Това меню е интегрирано с Payment Gateway и SMS.

Меню Йога: Медитация и упражнения за отпускане на тялото. Можете да избирате услугите по цена.

Меню Татуировка: най-доброто за татуировките в Бали. Просто изберете дата, час и дизайн на специална цена. Ако запазите час и си направите татуировката чрез приложението получавате отстъпка.

 2. Bali surf forecast / where and when guide app. Категория: Времето и спорт English Version

Приложението вече е с нов потребителски интерфейс. Има новости, които го правят много популярно сред сърфистите. Може да научите най-важните неща, а те са:

 

  • Най-подходящите места за сърф всеки ден

  • 7-дневна прогноза

  • Къде има вълни и с каква сила

  • Сила и посока на вятъра

  • Часовете и височината на приливите по часове

  • Информация за вятъра от метеорологичната служба на летището на Бали

  • Прогнозата за приливите и отливите е изключително точна

  • Скорост на вятъра в момента

  • Оценка на вълните и препоръки

3. THE YOGA BARN BALI app. Категория: Здраве и фитнес English Version

Приложението позволява да разглеждате пълния график на ежедневни занимания и месечни програми. Можете да видите всяко едно занимание или клас, да научите повече за учителите, както и да получите важна актуална информация за класове. Можете също така да кликвате да се свързвате с вашите социални страници и да прегледате нашата информация за местоположението и контакт.Приложението позволява да направите програмата си така, че да съвпадне не само с времето ви, но и с това върху което искате да наблегнете в часовете по йога.

YOGA BARN е създадено с единствената цел да обедини йога общността на остров Бали. Разположен в сърцето на Убуд, културния център на Бали, The Yoga Barn е студио за йога в Югоизточна Азия и център за холистично лечение.

 

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!