fbpx

Велин Пасков Бали – Варна: Пазарът в Бали – колкото по-цветно, толкова по-люто и две Android приложения, които ще оптимизират престоя ви на острова

Вече може да летим директно до Бали през Истанбул от Варна и София

На пазара в Бали става ясно, че ароматите и вкусовете има форма и цвят

Няма да скрия, че след като прелетяхме няколко хиляди километра от България до Индонезия отидохме на шопинг. Това е много деликатен момент, когато описваш всяко едно пътуване – да споменеш или да не споменеш моловете, там където си. Аз няма да ги спомена. Не, че не посещавам такива места. Но предпочитам да се ограничава. Първо защото предпочитам палми пред бетон, и обичам пясъка под формата на плажна ивица отколкото като замазка. Второ, когато пътувам със самолет фрий шоповете дават доста голяма свобода, и трупам мили и точки. Благодарение на тях и на сайта Shop & miles Turkish Airlines мога да свърша тази онлайн и да спестя ценно време.

Фаст фууд по индонезийски – задължителни са сянката и водата

Обикновените пазари, където ходят местните, независимо в коя част на света се намират, са като магнит за мен и моята половинка. Шарени, многолюдни, шумни – те са квинтесенцията за търсачите на автентични преживявания. В интерес на истината понякога този опит е прекалено ярък. В нашия случай е по-подходящо да се използва думата „ароматен”. Имахме прехвърляне в Куала Лумпур и по време на разходката ни из града попаднахме в индийския квартал, където носовите ни рецептори бяха … меко казано – разочаровани. С две думи не понесохме ароматите, които идваха от някой магазини. За мен това бе шок, тъй като имам зад гърба си сериозен опит, който включва дори посещение на месарски магазин в провинция Гуанси, където никога не използват хладилник.

На пазара никой не стой със скръстени ръце и усмивката е задължителна

В Бали бяхме решили да открием най-лютото чили, което се продава на острова. След като разбраха какви са интересите ни, нашите приятели ни отведоха към малко пазарче, където сякаш попаднахме в рая на лютивините. Определено мястото не беше много голямо. Не беше и шумно, както очаквах да бъде, заради азиатските клишета. Това, което потвърди моите очаквания бе цветния калейдоскоп, който ме посрещна. Попадайки сред сергиите на пазара имах чувството, че съм в някакъв фотографски софтуер. Фотошоп за бананите, Лайтруум за чилито, Корел Дроу за плодовете.

Също като чилито, сушената риба е основна подправка в югоизточна Азия

След описания негативен опит в Малайзия, когато наближих щанда за сушена риба най-напред се сви сърцето ми, а след това инстинктивно го последваха и ноздрите ми. За щастие напрежението отлетя на секундата. Една от най-използваните подправки в тази част на света това са малките изсушени рибки. Те са като аншоата за италианците. Техен еквивалент в другите части на южна Азия са сушените скариди. Те приличат на малки сребърни капки, които са замръзнали в най-невероятни пози. Полегнали са в панера си до пастата от скариди и кротуват в съседство с яйцата.

В навечерието на празниците изработката на украса е весело задължение

По принцип пазарите на острова не са от най-големите и затова на една сергия може да намерите всякакви храни. Шаренията и цветовете са същите, коите сте гледали по време на полета в туристическото списание Skylife на Turkish Airlines. Има някой щандове, които предлагат по-специализирана продукция. Аз ги наричам „Лютивини”. Всички приятели на пикантните изживявания ще ми завидят за срещата с най-огнените представител на местните люти чушки. Тукашните видове са доста слабички и издължени, и общо взето те много приличат на местните хора и като тях са дребни и сухи. Но също като тях крият в себе си много енергия и жар. Обикновено те се отделят под формата на нечленоразделни звуци, когато хапнете неподготвен нормално люта местна гозба. Специалистите твърдят, че колкото по-дребни са чушлетата, толкова повече огън крият в себе си. Аз не съм критерий за определяне скалата им на лютивина. Общо взето, когато опитам някое люто ястие, езикът и дъвкателните ми мускули изтръпват, след което няма значение дали ям риба тон или подложка за бира.

 

По-цветно означава по-люто и колкото по-люто толкова по-цветно

В случай, че не съм фен на лютото (много лютото), вие се питате защо съм се заел с тези чушки. Отговорът е много прост – защото са красиви. Дребни, тънки и изкривени в невъобразими форми, те направо те хипнотизират. Те са точно толкова ярки, колкото „ярка” може да се нарече лютивината им. Не знам как природата го постига, но червеното им е най-наситеното, което съм виждал. Дори съм готов да се обзаложа, че дизайнерите на Ферари постоянно пътуват до Бали и си купуват местно червено чили, за да боядисват по-лесно колите си. До тях се намират зелените пиперчета. Те са няколко вида. Едните са по-големички и напомнят родните люти чушки. Следват едни пастелно зелени, които са малко по-дребни и накрая идват зверовете. Ако се вгледате в снимката ще видите едни дребосъци. За тях говоря, за малките зелени динамитчета, които превръщат местните гозби в страшилище за цивилизованите усти на туристите.

Зеленото е цвета на пазара, но заблуждава за вкуса на мандарините и бананите

Успяхме да си купим една шепа и по този начин спечелихме уважението на продавачките. Поисках малка торба за тях и жените на пазара с усмивка опаковаха исканото от мен. Сигурно след това са се опитвали да си представят физиономията ми, когато опитвам ястията, в които съм сложил от тези малки зелени дяволи. Не знам как успявах да се разбера със симпатичните продавачки. Използвайки езика на жестовете, все пак убедих възрастната дама, че искам от най-лютото. Уверявам ви, добре се бях справил, защото след последния ни полет, куфарът ми буквално ухаеше на люто и се просълзих щом го отворих. И един приятелски съвет, ако ще пренасяте толкова лютива стока не се притеснявайте – тя не попада в списъка с ограниченията за багаж на Turkish Airlines.

Зелените банани са сред най-обичаните плодове … или зеленчуци в Индонезия

Общо взето, когато попаднете на пазар в Бали, се чувствате като в онази детска оранжева песен, само че става въпрос за … зелено. Най-лютите чушки са зелените, навсякъде може да намериш зелени бананови листа, които тук се използват за чини, зелените банани са намерили временен покой на земята, преди да попаднат в нечия торба и накрая в тигана, до високите и елегантни зелени палмови листа се търкалят жълти и … зелени кокосови орехи. И за да не позеленеете от ужас, непременно опитайте от нежно розовия оризов чипс. Това ястие е популярно в цяла Азия. И Бали не прави изключение. Местните обожават да го топят в люта местна салца наречена Самбал Метех. Тя се прави от … не се прави от зелени чушки, а от червени им събратя, наречени „Птичи очи” и розов лук шалот. Освен, че разнообразява цветовата гама на пазарите, той е топлата връзка между местните ястия и европейската кухня, в която той заема деликатно и изискано място.

Никой не коментира дали оризовият чипс е с оцветители. Но грабва окото.

Индонезия е забързана и моторизирана страна на две колелета.

MOBI УЛЕСНЕНИЯ:

  1. Bali weather guide app. Категория: Времето/ Weather English Version

Изключително неприятно е да отидеш на почивка в Бали, на другия край на света и да четете за … дъжда в Сингапур, облаците в Ханой или яркото слънце в София. Хем зависиш от времето, хем не можеш да научаваш какво ще е то. Затова заложете на това приложение за Android. На всичко отгоре то може да стане на няколко езика, което прави работата с него още по-лека.

Прогнози от 3 часа до 12-30 дни. Оптимизирайте програмата си, в която сте инвестирали не малко средства, с това доста удобно приложение. Информацията в него е много разнообразна: минимални и максимални температури, влажност, облачност, сила на вятъра и нещо много важно за запалените фотографи – точните часове на изгревите и залезите.

  1. Euro to Indonesian Rupiah / EUR to IDR Converter app. Категория: Финанси / Finance English Version

Много простичко приложение, което ще улесни пребиваването ви на остров Бали. Индонезийските рупии са в рамките на стотици хиляди, когато става въпрос за няколко евро. По тази причина може лесно да се заблудите и да имате неприятности и е много по-лесно и точно да използвате приложението.

В най-долната част на екрана винаги виждате, кога е направена последната синхронизация с международния валутен курс. Така няма опасност да загубите пари да бъдете ощетени по време на ваканцията си.

Автор: Велин Пасков

Снимки: Велин Пасков и Мария Паскова

Всички снимки са собственост и авторско притежание на Велин и Мария Паскови

 

 

 

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!