fbpx

Велизар Енчев в „Епицентър“: Борисов и Първанов анонсираха новата патерица на ГЕРБ

Велизар Енчев, „Епицентър“

На 4 септември премиерът Борисов прие в Министерския съвет ръководството на партия АБВ – нейният създател и бивш лидер Георги Първанов и настоящият председател Румен Петков.
Тема на срещата бяха отношенията между България и Република Македония, съобщиха от правителствената информационна служба. Нужен е нов съвместен документ на София и Скопие, с който да се дефинира понятието „обща история“, защото моята прогноза е, че в познатия македонистичен дух ще продължи да се прави вреден за българите прочит, каза Първанов на брифинг след разговора…
Какво се крие зад това съобщение на правителствената информационна служба, което е прецедент в дейността на министър-председателя? Досега премиер не е приемал на“Дондуков”1 лидер на извънпарламентарна партия, за да обсъжда с нея външнополитически въпрос и то такъв деликатен като македонския.
При това ръководството на АБВ не просто дискутира с министър-председателя сключения преди година договор с Македония, а предлага неговата ревизия.
Нито преди 1 август м.г., нито веднага след това, Първанов не възрази срещу договора, както това направиха дипломати и историци. Той реагира едва преди подписването на гръцко-македонския договор за името “Северна Македония”, когато България вече бе изолирана от преговорите между Атина и Скопие и то поради нашето бездействие.
Защо Борисов не прие делегация на дипломати и историци, отдавна алармиращи за пробойните в българо-македонския договор, позволяващи на македонизма да присвоява културно-историческото ни наследство, а се срещна с маргиналната АБВ? Защо по темата “Македония”Борисов не разговаря с главната опозиционна сила в Народното събрание, а предпочете отцепила се от БСП партия, открито воюваща не с ГЕРБ, а с партията-майка?
Отговорът е елементарен: ГЕРБ анонсира новата си стара патерица, с която преди две години отлично си партнираше в 43-то Народно събрание.
С този ход Борисов преследва две цели. Не само да уязви парламентарната опозиция, но и да респектира коалиционните си партньори от ОП, към които отправя дискретен ултиматум: Престанете да клатите кораба на властта или ще си намеря нови коалиционни патерици – в парламента или извън него!
Всъщност АБВ е във властта, след като парламентарен секретар на вътрешния министър е неин бивш депутат. И когато бившият вътрешен министър Румен Петков атакува МВР, да не забравя кой е най-близо до министър Радев. За близостта на Първанов и Борисов не е нужно да говорим.
Ако не бе рамото на бившия държавен глава, Борисов нямаше да получи нито незаслужените генералски звезди, нито кметския стол на София, нито да припари до“Дондуков”1. Първанов е един от политическите бащи на проекта “Борисов”.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!