fbpx

Вежди Рашидов: Много е! 6 млн. държава сме, а имаме три обществени медии с по един генерален директор с по трима заместници

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов от ГЕРБ ще инициира обществен дебат за реформа в обществените медии. Това се разбра по време на приемането на държавния бюджет за 2019 г. на второ четене в парламента днес. Мнозинството отвърхи предложението на левицата за по-голямо финансиране на обществените медии. Държавната субсидия за следващата година на БНР е 44.3 млн. лв., на БНТ – 67.7 млн., а на БТА – 5.1 млн. лв, пише Дневник.
„Може ли на 6 млн. държава да имаме три обществени медии с по един генерален директор с по трима заместници? Време е да се помисли каква реформа да се направи. Или са обществени медии, или са търговско дружество“, обяви Вежди Рашидов. Той каза още, че ще направи дебат с всички медии за бъдещето на обществените медии. „След това можем да говорим за повече пари, защото парите невинаги служат на обществото“, обяви още Рашидов.
Мотивът за предложението на социалистите бе, че с по-добре финансирани медии ще се намалят фалшивите новини. Според Александър Симов качествена журналистика се прави с добро финансиране.
„Проблемът с фалшивите новини е, че се тиражират дори и от трибуната на Народното събрание. Битката с фалшивите новини не е битка с пари“, обяви Рашидов. Той се обърна към депутатите от БСП и каза: „Както вие ги ползвате като оръжие срещу ГЕРБ, утре и срещу вас ще се ползват“.
„Нито едно правителство не можа да въведе фонд „Радио и телевизия“. Вероятно защото никой не смее да въведе такси. Проблемът е, че сега шефовете трябва да идат да коленичат за пари при финансовия министър“, обяви депутатът от „БСП за България“ Антон Кутев.
„Със сигурност има недофинансиране в този сектор. Илюзия е, че по-голямото финансиране ще реши въпроса с фалшивите новини. Те се правят целенасочено, за да внесат смут в обществото. Обществените медии са едно от местата със свобода на словото. БНР е една от най-критичните медии по отношение на управлението, което доказва, че там няма политическа намеса“, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Намалете се от 240 на 120, и ще има парии за медий и за радио.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!