fbpx

Вдигат заплатите на младите учители с 18 процента

От 1 януари учителските заплати ще се увеличат средно със 17,5 %, каза просветният министър Красимир Вълчев. Процентът на увеличение няма да е 20 както миналата година, защото заплатите вече са увеличени предишната година и базата е по-висока. Най-много, с 18 на сто, ще скочат заплатите на младите учители с минимални заплати, съобщава БНТ.

Румен Михалев е на 27. Учител е по музика в столичното 18-то училище за първа година. В момента заплатата му е 920 лева, с увеличението от началото на следващата година ще стане 1085. Казва, че засега е доволен, защото все още няма деца и семейство.

И все пак – каква трябва да е началната заплата на младите учители?

„Ако зависеше от мен, аз мисля, че нещо от порядъка на 1500 лева стартова заплата. За да може да не бягат в чужбина, да не си търсят други професии“ заяви Румен Михалев, който е учител по музика.

В момента младите учители са едва 13 % от преподавателите, тези пък в предпенсионна възраст са 40 на сто. И при започнала учебна година все още се търсят учители по английски език, информационни технологии, математика. Ще привлекат ли тези заплати младите в училище?

„Никога не е достатъчно, но никога и средствата не са били толкова много. Никога увеличението на учителските заплати не е било в размер на 360 млн., дори като процент от БВП никога не е било толкова високо“, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Румен е завършил Музикалната академия с тропмет. Интересно е защо не е станал музикант, а учител.

„Смело ще кажа, че в Операта, във Филхармонията са по- ниски заплатите. Учителските заплати станаха по-високи? – По-високи, да“, допълни педагогът.

„Заплатите на учителите трябва да догонват и да изпреварват, бих казала, средните работни заплати в страната и вече да се сравняваме с европейските стандарти“, заяви дирекотрът на 18-то училище Вили Стойчева.

Учителските заплати ще се повишат още един път, през 2021- ва. И в края на тази година, те вече ще са нараснали двукратно в сравнение с 2017-та.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!