fbpx

Гергов ще вземе 43 млн. лева от Дупката в центъра на Варна! Градът обаче няма да плаща, ще плаща държавата

С мнозинство от 28 гласа Общински съвет – Варна прие решение да откупи историческата Дупка в центъра на града от досегашният и собственик Георги Гергов. Цената за това действие е изплащането на 43 млн. лева, но това е единствения начин местната власт сама да определи какво да се появи на мястото, за което и в момента има план за застрояване, пише Petel.bg.

Основното предложение против одобряването на тази сделка дойде от десницата в съвета. Нейни съветници предложиха на днешната сесия на съвета да не се взема решение, а да се изчака изготвянето на анализ. Предложението обаче беше отхвърлено.

 

43 млн. лева е твърде висока цена за откупуването на Дупката в центъра на Варна. Това на практика признаха всички общински съветници, които взеха участие в депата по темата на сесията на местния парламент.

Въпреки това мнозинството на ГЕРБ успя да събере 28 гласа от 51-членния общински съвет, за да прокара сделката. В хода на дебата се чуха много мнения, но по един от въпросите се забеляза консенсус – на празния от десетилетия терен в центъра на Варна не бива да се строи търговски дом, мол или друг голям обект.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ коментира, че каквото и да се прави на мястото трябва да се има предвид, че на терена вероятно има изключително ценни археологически обекти, част от които могат да се видят дори и в момента. Тяхното разкриване може да спре включително и изцяло каквото и да е застрояване на обекта, предупреди той.

От името на ГЕРБ Марица Гърдева коментира, че дългогодишният проблем в центъра на Варна е старателно подготвяна „далавера“. „На нас се пада честта да я решим. Тази язва загрозява града обаче ни изправя и пред една дилема. Ако собственикът започне да строи ще се лишим от безценни археологическите паметници“, коментира тя. Гърдева допълни, че ГЕРБ подкрепят сделката, защото парите няма да дойдат от бюджета на община Варна, а от държавата. „Идеята е най-сетне да махнем платната, а не утре там да израсте нещо, с което никой не е съгласен“, добави тя.

Съветникът от десницата Григор Григоров обаче репликира Гърдева с думите, че ако ГЕРБ гласува за откупуването, ще стане част от същата тази далавера.

Янко Станев (СДС), който е един от най-опитните общински съветници, взе думата и призна, че е бил съден три пъти за по три години от хора, които е нарекъл „крадци“ по казуса „Търговски дом“. Дружеството с това име, в което община Варна беше акционер, е една от основните причини Дупката да се превърне в конфликтна територия още преди години.

„Единственото, което ме притеснява, е високата цена. Но това е еднократно предложение, който е бизнесмен, знае какво имаме предвид“, каза Станев. Той обясни също, че с това решение община Варна си възстановява един имот, който на практика и е бил откраднат. Сега обаче е по-важно какво ще се появи на това място.

В тази връзка гл.архитект на Варна Виктор Бузев също взе думата и заяви, че има реална опасност да се използват законни средства и на мястото да се появи голям обект, който да съсипе външния вид на центъра на морската столица. „Застрояването не е моя визия, това обаче са документите, по които се работи“, обясни гл. архитект като добави, че и той не е съгласен с цената. Заедно с това обаче той подчерта: „Тази територия е безценна, пловдивчани имаха такава дупка и направиха нещо, което има такава добавена стойност, която не може да се изчисли в пари“.

Интересен момент от дебата беше изказването на бившия общински съветник и настоящ собственик на електронно издания Веселина Савова. Тя се опита да постави по време на дебата въпрос към Данаил Папазов, общински съветник и бивш министър на транспорта, чието име нашумя напоследък около сделката на Ахмед Доган за ТЕЦ „Варна“. Савова явно искаше да попита дали той има някакво отношение към откупуването на Дупката, но думата ѝ беше отнета от председателя на общинския съвет Тодор Балабанов (ГЕРБ) с мотива, че въпросът е журналистически и може да се зададе в кулоарите на зала „Пленарна“, а мястото му не е в официалния ход на дебата.

Папазов обаче взе думата и от своя страна заяви, че е смаян, че въпроса се поставя пред него. „Аз смятам, че цената е изключително висока. 2,5 дка за 43 млн. лв. е прекалено завишена цена и за центъра на Лондон“, каза Папазов.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

error: Content is protected !!