fbpx

Ванилията: Смятаха, че идва от Мексико и се ползва от 1000 години. Но истината е, че е много по-древна…

По съдове, намерени на обекта Мегидо в Северен Израел специалисти от университета на Тел Авив откриха два основни химикала, характерни за ваниловия екстракт – ванилин и 4-хидроксибензалдехид, пише онлайн изданието Seen.

Хората вероятно са използвали ароматизирани с ванилин масла като добавка в храната и лекарствата или при балсамиране.

Ванилинът е открит в три канички, поставени като дар около три скелета – на жена, мъж и момче на 8 до 12 години. Той съответства най-много на характерния за сортове орхидеи в Източна Африка, Индия и Индонезия. Според специалистите е достигнал до Мегидо по търговски пътища от Югозападна Азия.

Погребаните хора несъмнено са били от местния елит, възможно е дори да са били от управниците на ханаанците.

Досега специалистите мислеха, че ванилията е използвана първо в Мексико преди около 1000 години и оттам е разпространена по света.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

Блиц Новини
Рязката смяна на температурите носи огромен риск

Кадри Нова ТВ От няколко дни синоптиците тръбят за големи температурни амплитуди. След дни със стойности около и над 30 градуса ще застудее изведнъж. Това е като шок за организма и неговата адаптация.Това може да ни може да се изправи пред различни предизвикателства. Едно от основните последствия от рязката смяна …

Блиц Новини
Шеф Токев коментира козунаците от 200 лева: Органичните яйца са много скъпи

кадри bTV „Порше” или „Ферари” не струват колкото един „Фиат”, този коментар направи шеф Андре Токев по повод рекордната цена от 200 лева за килограм козунак по Великден. В „Преди обед” по bTV той обясни, че един майстор трябва сам да си поставя цената, а не клиентите да я определят. …

error: Content is protected !!