fbpx

Валери Симеонов посече закон на Цветанов и поиска децата да работят като в комунизма

Снимка: Флагман

Вицепремиерът Валери Симеонов посече законопроект на Цветан Цветанов и призова учениците да работят като по времето на комунизма. Като председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) той днес ръководи заседание, на което бяха обсъдени три проекта за нови нормативни актове, пише Флагман.бг.

Синдикати, работодатели и държава постигнаха принципно съгласие по два от актовете, което накара Симеонов да обяви, че това е нещо невиждано досега. Става въпрос за проект за промяна на Закона за професионалното образование и обучение и за изменение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските.
Съгласие имаше, но с някои резерви.

Промяната в закона касае регламентиране на дуалното обучение, което предвижда учениците да учат и работят едновременно. Тук има разделение и между организациите от едно съсловие. Проблемът е дали работодателите следва да наемат учениците със стандартни трудови договори при всички произтичащи от това ангажименти с осигуровки, застраховки и т.н., или договорите следва да са „особен вид”.

Вицепремиерът Валери Симеонов поиска да не се спира процедурата по придвижването на закона, предложен от трудовото министерство. Макар че Симеонов като „външен човек” виждал, че има съществен проблем. Той заяви, че не вярва законът да бъде приет до ваканцията на депутатите, т.е. според него няма да се бърза и нещата ще могат да се изчистят в движение в парламента.

По думите му важното е да е работещо и да е полезно.
„Защото знаете едно време работехме, някакви други закони явно бяха, всички бяха доволни – и работодателите, и ние също, че и някой лев изкарвахме… Така беше, и ние трябва да се върнем към нещо подобно – да възстановим този, не знам как да го нарека, вторичен ли, пазар на труда, защото има нужда, особено сега туристическият бранш. При всяка среща първото, което казват, е – дайте възможност децата да работят; искат да работят, искат да изкарват пари, ние имаме нужда не от някакъв висококвалифициран труд, а няма как да го реализираме това”, 
заяви още Валери Симеонов, цитирайки работодатели от бранша.
Той обяви, че по тази точка има принципна подкрепа от тристранката с допълнителни предложения, които ще настояват в парламента да бъдат взети под внимание.

Втората точка – промяната в наредбата, е свързана с изменението в Кодекса на труда, касаещо новото право за отпуск за осиновители на деца. Тук има спор заради текст, според който отпускът по болест например следва да се отчита в часове, а не в работни дни. Синдикатите са против тази промяна.
Все пак като цяло наредбата получи принципната подкрепа на НСТС.

Накрая Валери Симеонов отсече: „Така! Трета точка – проект за Закон за доброволчеството, номер еди кой си, внесен от Цветан Цветанов. Мисля, че няма смисъл да си даваме думата – има прекалено много възражения, няма какво да си губим времето. Отхвърляме го! Нали така? Категорично го отхвърляме. По точка „Разни”…?”
Вицепремиерът в началото на заседанието каза, че имало заявка законопроектът за доброволчеството да бъде изтеглен, но това не се случило.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!