fbpx

Валерия Велева се притесни от решението на Борисов и попита: А кой ще разследва независимия прокурор

Журналистката Валерия Велева коментира в своя статия в „Епицентър“, че правителството на Бойко Борисов въвежда „извънредно положение в българското законодателство“ с решението да се създаде нов пост на независим прокурор, който да разследва главния прокурор. „А кой ще разследва „независимия разследващ“ главния прокурор?“, пита политическата наблюдателка:

На извънредно заседание в събота, предавано за първи път на живо по телевизията, правителството на Бойко Борисов прие да създаде нова фигура в Наказателно-процесуалния кодекс – „независим прокурор“, който да разследва сигнали и данни за извършено престъпление от главния прокурор, без да му докладва на нито един етап от разследването.

ПОЯСНЕНИЕТО

Създава се и абсолютно нова длъжност в Закона за съдебната власт – това е прокурор, оглавяващ Инспектората на прокуратурата, който до момента се назначаваше от главния прокурор и беше пряко подчинен на зам.-главния прокурор. Сега вече този прокурор ще се избира с мнозинство 2/3 от прокурорската колегия на ВСС, ще бъде „абсолютно независим“ и няма да се отчита нито на зам.-главния прокурор, нито на главния прокурор тогава, когато водят разследвания срещу зам.-главните прокурори или срещу главния прокурор.

Това беше обявено лично от премиера с мотива, че решението на Министерския съвет е в отговор на желанието му да се съобрази с препоръките на Съвета на Европа и на Венецианската комисия, които настояват за въвеждане на контрол върху действията на главния проокурор.

„Комитетът на министрите на Съвета на Европа призовава „властите да изготвят незабавно нови законодателни предложения, гарантиращи независимостта и ефективността на разследването спрямо главния прокурор или, в случай че се установят непреодолими конституционни пречки, да предложат необходимите изменения в Конституцията“, се казва в разпространено вчера становище от СЕ, което явно е стреснало властта в България и тя приема мерки на пожар.

Оказва се, че това е едно от условията на Европейската комисия да отпадне мониторингът над България. „Koгaтo ce oбcъждaше мoнитopингoвия мexaнизъм зa Бългapия, изпpaтиx eднo пиcмo дo пpeдceдaтeля нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия (EK), c ĸoeтo иcĸax yĸaзaния дa чyeм ĸaĸвo тpябвa дa нaпpaви Бългapия, зa дa oтпaднe мexaнизмът. Πpeпopъĸaтa бeшe дa ce oбъpнeм c пpoмeнитe и пpeдлoжeниятa, ĸoитo имaмe ĸъм Beнeциaнcĸaтa ĸoмиcия…“, разказа днес Борисов за рекета, на който е подложен отвън.

САМО ЧЕ

Съветът на Европа настоява да приемем и Истанбулската конвенция и ни размахва пръст за упорството и сощи ни отправя заплахи.

Сега ни призовава да променим Конституцията заради „независим“ контрол върху главния прокурор.

За отбелязване е,  че становищата и на Съвета на Европа, и на Венецианската комисия, не са задължителни, а препоръчителни.

Правителството обаче бърза, сякаш гонено от някакъв страх, да се съобрази с препоръките, въвеждайки институция на „независим разследващ главния прокурор“, който ще се избира от същия ВСС, който избира и главния прокурор.

Не знам дали съзнава, но кабинетът въвежда Втори Главен прокурор, с който Тримата големи в съдебната ни система стават Четирима.

Това е извънредно положение в българското законодателство.

Цялата статия на Валериуя Велеве четете тук.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!