fbpx

Важно от НАП! Регистрираните по ДДС фирми трябва…

С последните промени в Наредба Н-18 са въведени нови изисквания към всички фискални устройства, към софтуерите за управление на продажбите в търговските обекти, към производителите/разпространителите и ползвателите на такива софтуери и към интегрираните автоматизирани системи за управление на търговската дейност, съобщиха от НАП..

Сроковете във връзка с тези промени са следните:

Регистрираните по ДДС лица (с изключение на лицата, ползващи ЕСФП и ИАСУТД) трябва да сменят или модифицират (чрез производители/вносители на фискални устройства), използваните от тях фискални устройства най-късно до 31 март 2019 г.

Нерегистрираните по ДДС лица и лицата, използващи ЕСФП, имат задълженията по горната точка до края на юни 2019 г.

Ползвателите на ИАСТУД трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на Наредба Н-18 до края на 2019 г.

Лицата, които използват софтуер за управление на продажби:

Регистрирани по ЗДДС лица, които използват софтуер за управление на продажби, привеждат дейността си в съответствие с разпоредбите на Глава седма „в“ (изисквания към лицата, които използват софтуер за управление на продажбите в търговски обект) в срок до 31 март 2019 г. Тези лица трябва да подадат в НАП информация за използвания от тях в обекта софтуер в срок до 31.05.2019 г.

Нерегистрираните по ЗДДС лица, които използват софтуер за управление на продажби, привеждат дейността си в съответствие с разпоредбите на Глава седма „в“ (изисквания към лицата, които използват софтуер за управление на продажбите в търговски обект) в срок до 30 юни 2019 г. Тези лица, трябва да подадат в НАП информация за използвания от тях в обекта софтуер в срок до 31.08.2019 г.

Информацията към НАП се подава с квалифициран електронен подпис чрез е-услуга, достъпна в портала на НАП.

Лицата, които извършват сервизно обслужване и ремонт на фискални устройства, привеждат дейността си в съответствие с разпоредбите на Глава седма в срок до 30 юни 2019 г. Срокът за лицата, които извършват сервизно обслужване и ремонт на ИАСУТД, е до 31 декември 2019 г. Издадените удостоверения за регистрация на тези лица са валидни до 30 юни 2019 г., съответно до 31 декември 2019 г.

Лицата, производители/разпространители на софтуер:

От 1 декември 2018 г. производител/разпространител на софтуер за управление на продажбите може да декларира съответствие на програмен продукт с изискванията на Наредба Н-18, като това ще става с квалифициран електронен подпис чрез е-услуга, достъпна в портала на НАП.

Софтуерите, за които е декларирано съответствие, ще бъдат включени в публичен списък, достъпен на интернет страницата на НАП.

Изискванията към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин, влизат в сила от 29 декември 2018 г. Лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин към 29 декември 2018 г., трябва да подадат информация за това в срок до 29 март 2019 г.

Повече информация за промените може да намерите на интернет страницата на НАП в рубриката „Касови апарати и електронни търговци“ на адрес http ://nap.bg/page?id=744.

Очаквайте допълнителна информация за предстоящите промени на интернет страницата на НАП.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Alla Pugacheva is now Israeli

Frame Telegram Israel’s ambassador to Russia, Simon Halperin, said that Alla Pugacheva had successfully integrated into the country. In an interview with TASS, she also added that she considers the most successful singer in the USSR and Russia to be an Israeli citizen, as well as other emigrants from Russia. …

Блиц Новини
Гала ще става баба, Мари очаква първа рожба

Снимки социални мрежи Дъщерята на Гала – Мари, е в очакване на първото си дете. Бъдещата майка сподели щастливото събитие в социалните мрежи. „Можем да се обзаложим, че коремът ми не е от козунаци”, написа Мари, дни след Великден. „Това е най-хубавата новина, която съм чувала от времето, в което …

Блиц Новини
Кой да знае? отново стартира

Кадри БТВ Следващата седмица приключват всички риалити формати, които гледахме всяка вечер вече три месеца. Ще научим кои са победители в Хелс китчън, дамата на сърцето на Алек в „Ергенът“ и най-добрият имитатор от „Като две капки вода“. Затова и от БТВ съобщиха, че връщат на екран едно забавно предаване, …

error: Content is protected !!