fbpx

Български синдром: В парка поставиха нова статуя и всички станаха изкуствоведи

К.К. (философ)
Отдавна се знае, че всички българи разбират от футбол повече от футболистите и треньорите им, независимо колко купи са спечелили. От политика – няма какво да говорим, всеки нашенец не само може да оправи държавата по-добре от „сегашните“, на него даже и 800-те дни на Царя са му много, само власт му дай.
Откакто по телевизиите се въртят музикални формати, българинът взе страшно добре да разбира и от пеене и популярна музика, разбира се. Това най-добре си личи всеки път, когато се появи нова българска песен за Евровизия. Тя веднага се подлага на толкова прецизен анализ – тон по тон, секунда по секунда, че обсъждането ѝ се превръща в едно голямо разчепкване, след което и на авторите, и на певците им се вие свят.
Оказа се, че средният българин е и готов изкуствовед… Да се чуди човек, откъде у нас толкова капацитети в сферата на изкуството и естетиката?! Изглежда образователната ни система дава такива знания, че пред българския абитуриент и Кенет Кларк би замлъкнал.
Ето, пресен пример от днес – във Варна в Морската градина сложиха нова статуя, наречена Звездоброецът.
И почнаха тежките присъди на изкуствоведите от народа:
„А защо този звездоброец прилича на африканец, с тази къса къдрава коса и дебели джуки?“
„В този град не може ли да се сложи нещо красиво?! С този ще плаша децата.“
„Вечер друсалките ще го поздравяват със „Здравей, брат“ 
„Този паметник не „краси“ Морската градина, доста е зловещ за този глагол!“
Както е ясно, всеки има какво да каже – в парка е, значи е за всички. Естествено, мнозина видяха в статуята повече бронза и побързаха да предрекат на Звездоброеца скорошно отпътуване за претопяване (или поне на някои от частите му).
За щастие творците, които отнасят критиките на самоуките изкуствоведи, не се трогват чак толкова много.

„Една скулптура се защитава в ателието, излезе ли навън, даваш й думата на нея, нека тя говори на хората“, каза проф. Венелин Божидаров, който е автор на пластиката.
Другото щастливо обстоятелство е, че въпреки упреците, все пак в обществените пространства се появяват нови творби на изкуството. Дано това да продължи, въпреки постоянните критики на „критиците“, които и икономиката, и законите, и футбола могат да оправят толкова леко, колкото и пластичните изкуства. Само власт им дай!

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!