fbpx

Български плаж се нареди сред най-красивите в Европа

Източник „Профит“

Снимка: vila.bg

Туристическият портал European Best Destinations определи най-добрите европейски плажове за 2019 г.

Първото място заема хърватският Pasjača в Конавле, а българският Болата се нарежда на 16 място в класацията.

Най-красивият плаж в Европа се намира в сърцето на величествения регион Конавле, на 10 минути от Цавтат и на 30 минути с кола от перлата на Адриатика – Дубровник.

Сгушен в подножието на скали, този плаж е резултат от борбата между човека и природата. Той се образува, когато от брега са изкъснати скали за изграждане на пътищата, а останалите се превръщат в ситни камъчета, а впоследствие и в пясък.

Така плажът е роден. След няколко години обаче морето прибира пясъка в дълбините си, а местните жители пренасят нови скали, които отново се превръщат в камъчета и пясък. Те ще го правят отново и отново, за да запазят малкия си рай, посочва European Best Destinations.

На второто място е класиран испанският Nerja. Той е разположен в един от най-красивите европейски региони – Андалусия, на час път от летището в Малага.

На третото място отново се нарежда хърватски плаж. Nugal, на Макарската ривиера, е определян и като една от най-потайните пясъчни ивици на Стария континент.

Ще ви отнеме повече от 30 минути лутане в скалите, преди да стигнете до мястото.


Топ 5 допълват Porthminster във Великобритания и St Nicholas Island beach в Черна гора.

На шеста, седма и осма позиция се намират Cala Sa Boadella в Испания, гръцкият Cape Drastis beach и френският Saleccia. Деветото място също е заето от френска брегова ивица – това е Bestouan.

Топ 10 се оформя от Numana Alta в Италия.


На 16 позиция – след Vlychos в Гърция, Mamaia в Румъния, Bolonia в Испания, Positano в Италия и Cala Pregonda в Испания, се намира българският Болата.


Този малък залив край Каварна е признат за най-красивия български залив в световен мащаб.

В миналото достъпът до него е невъзможен, защото попада в забранена военна зона. Днес това пък е защитена природна територия.

Болата е единственият пясъчен плаж в района на нос Калиакра. През него тече река, която се влива в морето, а от двете му страни се издигат скали, в които стихията е издълбала множество пещери.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Алек Младенов: Не ме интересуват мненията на хората

Кадри БТВ От както стана ясно решението на Алек Младенов да не избере нито една от двете дами го разкостиха откъде ли не. От социалните мрежи го заливат коментари, както и гости, поканени в телевизията да му искат обяснение. Какво направи бе брат? Изглеждаше, че направи всичко това заради майка …

Блиц Новини
Ергенът Алек Младенов: Съвестта ми е чиста

Кадри БТВ Голяма изненада поднесе Алек Младенов с решението си да не избере нито една от двете претендентки за сърцето му. Зрителите са шокирани, но най-вече дамите, които най-малко са очаквали този развой на събитията. Алек се сбогува с двете дами с емоционално видео, в което поотделно благодари и на …

Hell's kitchen
Камелия щастлива, Чоткин спечели Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Лъчезар Чоткин е името на големият победител в сезон 6 на „Хелс Китчън“. Той успя да се пребори със Станислав Димитров и спечели голямата награда от 100 000 лева. Шеф Виктор Ангелов се обърна към двамата в присъствието на неговите су-шефове, родителите и близките на финалистите и …

error: Content is protected !!