fbpx

Български майстор готвач стана сензация в Италия, рецептата му е с месо от наша древна порода прасета

Блюдо с месо от българска порода черни прасета на над 2500 г. получи високи оценки по време на 12-тото издание на кулинарния форум „Тера Мадре Салоне дел Густо“ (Terra Madre Salone del Gusto) в Торино, Италия.

Ястието е плод на фантазията на шеф готвач Георги Бойковски и бе представено на дегустацията „Back in Black”, наречена така заради присъствието на продукти от европейски породи черни прасета.

Българският специалитет бе термично обработено месо от пасищно отглежданата Източнобалканска свиня, увито в листа от смокиня, преминали сладка ферментация в цвик – суроватката, която се отделя при производството на сирене и кисело мляко.

Шатрата „Slow Meat”, в която се проведе дегустацията, едва събра желаещите да опитат блюдото от България. То бе представено заедно с колбаси от френската порода черни прасета Ноар де Бигор (Noir de Bigorre) – разновидност на Иберийската свиня, румънската порода Базна (Baznaот Трансилвания и италианската Неброди (Nebrodi) от Сицилия.

„Италианската държава насърчава пасищното отглеждане на различни породи свине, докато в нашата страна това е позволено само за Източнобалканската свиня и то в по-малко от 5% от общините в страната”, каза Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен. „Макар Източнобалканската свиня да е единствената запазена местна порода прасета у нас, тя е застрашена от изчезване. Популацията се е свила от 55 000 животни допреди десетина години до 3500”, предупреди Донева.

Прасетата от тази порода са с високи здравословни показатели на месото и сланината. Отглеждат се в широколистни гори и се хранят основно с жълъди, билки и трюфели.

Световната организация „Слоу Фуд” (Slow Food), която организира „Тера Мадре Салоне дел Густо“, тази година започна кампания за преосмисляне на индустриалното производство на животни и птици, тъй като го третира като фактор за замърсяване на околната среда, за сметка на по-малките, пасищно ориентирани производства.

Във форума в Торино тази година участваха над 5000 делегати от 140 държави и над 800 изложители, част от които бяха производители на плодове, зеленчуци и фермерски храни от България.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Валерия от „Ергенът“ отново се изкара жертва пред Алек

Кадри БТВ Историите на студентката Валерия край нямат. Опитите й да прелъсти най-желания мъж в страната в момента нямат граници. Във вечерта на коктейлите тя сподели на Алек нещо много съкровено за себе си, от което той беше силно изненадан или поне това показа. Последният ми приятел беше пиян, той …

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

error: Content is protected !!