fbpx

Българските скаути честват 20 години от пълноправното възстановяване на организацията си

снимки: ОБС

На 22 февруари скаути от София, Варна, Русе, Плевен, Смолян, Свищов, Шабла, Елена и Перник се събират за да отбележат Световния ден на скаутското движение. Тържественият повод е наричан още Ден на основателя в чест на създателя на скаутското движение Сър Робърт Бейдън-Пауел, роден на 22.02.1857 г. Организация на българските скаути отбелязва и 20 години от официалното си възстановяване като пълноправен член на Световната организация на скаутското движение (World Organization of theScoutMovement/WOSM).

Скаутството е световно младежко движение с над 100‐годишна история и традиции. Възникнало през 1907г. в Англия, до наши дни, то е допринесло за духовното израстване, физическото укрепване и обществената реализация на повече от 250 милиона момчета и момичета по света. Днес световното скаутско движение обхваща над 50 милиона млади хора от 223 страни и територии по света. Националните организации на тези страни са обединени в Световната организация на скаутското движение. Около седем милиона члена на WOSM са възрастни доброволци, които подкрепят местните дейности.

Членовете на Организацията на българските скаути наброяват над 1 000 души.

Скаутското движение е достъпно за всички хора по света, без разлика от пол, произход, раса, възраст и вероизповедание, стоящо в съгласие и хармония с целите, принципите и метода на скаутството – такива, каквито са били създадени от неговият основател ‐ лорд Робърт Бейдън Пауел.

Целта на скаутската дейност е да помага на младите хора да развият своя пълен физически, интелектуален, социален и духовен потенциал като личности, като отговорни граждани и членове на своите местни, национални и международни общности. Това се постига чрез неформално образование, доброволчество, възпитаване на ценности и социална отговорност, участие в обществено значими каузи и други. Организация на Българските скаути работи изцяло на доброволчески принцип. В нея няма нито един служител на трудов договор.

Мисията на скаутството е да допринася за образоването и духовното израстване на младите хора и чрез хуманна ценностна система да помогне за изграждането на един по‐добър свят, в който хората да постигат своите стремежи и да играят творческа роля в развитието на обществото.

Визията на Световната скаутска организация е до 2023 скаутството да стане водещото образователно младежко движение в света, което ще подпомага 100 милиона млади хора да станат активни граждани и да правят позитивна промяна в своите общности и в света, основана на споделени ценности.

Благодарение на демонстрираната през годините активна работа на стотици доброволци от Организация на българските скаути за развитие на младежкия сектор в България, и след приемане на закона за младежта. Организация на българските скаути беше официално призната като една от трите национално представителни младежки организации.

Организацията успешно управлява доброволчески проекти по Европейската доброволческа служба и по други доброволчески програми.

„До момента сме изпращали доброволци по проекти в Малта, Швейцария, Словакия, Италия, Испания, Япония, Швеция и много други страни по света. Организация на българските скаути е домакин на чуждестранни доброволци от Испания, Литва, Румъния, Швеция, Франция, Белгия, Чехия, Полша, САЩ и др“, съобщават българските скаути.

Скаутите са разпределени в следните възрастови групи:

  • Вълчета- 7 – 11 години;
  • Скаути – 11 – 15 години;
  • Венчъри – 15 – 18 години; Ровъри – 18 – 26 години;
  • Възрастни доброволци – скаутери.

Скаутската идея е въплътена в обещанието, което дава всеки един член

на организацията в началото на своя скаутски път:

„Пред честта си и пред всички тук,

обещавам да се старая според силите си,

да изпълнявам дълга си към Бога и Отечеството,

да помагам на другите

да спазвам закона на скаута.

Обещах!”

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!