fbpx

Българските мотиви омагьосаха модните среди в Милано! Наша дизайнерка се върна с приз

Магдалена е родом от Добрич и се занимава с производство на български народни носии като част от фирмата “Българска шевица” ЕООД.  Споделя, че те се търсят основно от фолклорни състави и трупи у нас, както и от много български училища в чужбина, самодейни групи. Има и не малко клиенти, които си купуват за себе си или за подарък.

От дългогодишният опит, който натрупвам в изработката на български носии, осъзнах факта, че сме наследили съвършенство от багри, композиции от мотиви, линии на облеклото и всичко това облечено в практичност и смисленост, одухотворени с позитивизъм и надежда. Поради чести запитвания за съвременни облекла с присъствие българска шевица или елементи от носии, приложими в ежедневието – официални или всекидневни, реших да направя мое предложение. Държа всичко, което правя в тази посока, да е исторически обосновано т.е. да е запазена везбената техника, шевицата да е със ясен произход”, сподели пред Про Нюз Добрич дизайнерката.

Така решила успоредно с производството на народните носии и исторически облекла да създаде модната линия “Булгара”. От няколко години оформяла концепцията и общата визия на моделите. Но, в Милано за пръв път представила тази линия.

Благодарение на подкрепата на свои приятели, Магдалена получила шанса  да се представи в Седмицата на модата в Милано. „Имах шанс и късмет да познавам правилните хора в точният момент, които ми помогнаха да представя ” Булгара” на престижен подиум. Щастлива съм от факта, че моделите се приеха изключително възторжено. Коментарът беше основно, че колекцията е фина, стилна и стойностна”, сподели дизайнерката.

Колекцията, с която се представила в Милано, включва 11 тоалета с етно мотиви – костюмни композиции, рокли, ризи, гащеризони, сака. Шевиците са от Шопския регион -от Дупница и Софийско, от Северняшкия регион – от Видинско и Плевенско. Сподели, че по време на ревюто в колекцията е нямало модел с шевица от Добруджа, но сега подготвя такъв тоалет. „В интерес на истината, ние имаме повече цветове в сукманите,отколкото шевици. Няма друг район с толкова сложни цветове, като цялостно багрене на носиите”, сподели дизайнерката.

Сподели, че се придържа към естествените материи, използва основно лен и естествена коприна. Цветовете на костюмите следват цветовете на носиите (елементи от носии). Седем от моделите са изработени с две автентична кройки от сукмани.

След наградата и високите оценки за колекцията си, дизайнерката от Добрич е получила покана да участва в Седмицата на модата в Милано и през май 2019 г. И вече е концентрирана върху подготовка си за следващото ревю.

Към тоалетите й има засилен интерес и тя вече разработвам онлайн платформа, чрез която да предлага етно облеклата от модната линия „Булгара”.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Валерия от „Ергенът“ отново се изкара жертва пред Алек

Кадри БТВ Историите на студентката Валерия край нямат. Опитите й да прелъсти най-желания мъж в страната в момента нямат граници. Във вечерта на коктейлите тя сподели на Алек нещо много съкровено за себе си, от което той беше силно изненадан или поне това показа. Последният ми приятел беше пиян, той …

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

error: Content is protected !!