fbpx

Българските зеленчуци изчезват от пазара

fakti.bg

Сбогом на БГ домата и краставицата

Производството на традиционни за България зеленчуци като домати, корнишони и чушки намалява. Това показва годишният анализ на Министерството на земеделието, горите и храните за реколтата зеленчуци у нас през миналата година.

Срив както в площите, така и в произведеното количество има при доматите. От реколтирани 4,4 хиляди хектара през 2017 г„ през миналата те намаляват до 3,9 хиляди хектара, пише в. „Труд“. Произведените родни домати са 148 000 тона, при 159 000 тона година по-рано. Спад има и при чушките, като за година площите, засети с тях, са се свили с 500 хектара, а родната продукция се понижава от 72 хил. тона през 2016 г., до 54,8 хил. тона през 2017 г. и 51,9 хил. тона през миналата година.

Недостиг има и при българските корнишони, като реколтираните площи намаляват със 70 хектара, а произведеното количество е едва 7300 тона при близо 12 000 тона година по-рано.

Почти двойно се е свило и производството на зеле у нас пред последните две години – от 75,6 хил. тона до 47 000 тона през 2018 г. Все по-малко са и българските дини на пазара, като количеството им от 108 хил. тона се свива до 95 хил. тона през миналата година.

Според производители обаче реалният спад на българското производство е далеч по-голям от официалните данни на министерството. Според тях ръстът при площите на отделни зеленчуци се дължи на увеличението на субсидиите за тях. Такъв е примерът с картофите.

Вихрогон ,вие отдавна гоните Михаля,та не вярвам на нищо написано от вас,розовото елече ви личи отдалеч.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

error: Content is protected !!