fbpx

Българските богаташи са по-богати от най-богатите поляци, унгарци и сърби

автор: Димитър Събев, bodil.bg

Неравенството на доходите и богатството привлича все по-силно общественото внимание. Многобройни статистически изследвания не оставят съмнение, че в България неравенствата са най-силно изразени от всички страни в ЕС. Обикновено този факт се тълкува в смисъл, че масите у нас са дълбоко обеднели. По-малко внимание се обръща на щастливците с високи доходи: колко всъщност би трябвало да печелят най-богатите, за да има толкова високо неравенство в България?

По-долу са анализирани данни на Евростат, които до този момент не са коментирани в публичното пространство, доколкото съм запознат. Важно е да се подчертае, че цитираните числа не се отнасят до единиците, които жонглират с милиони, а до по-многобройни групи, намиращи се на върха на подоходната пирамида. В момента 1% от българското население се равнява на около 70 хил. души.

Базата данни на Евростат позволява да се определи какъв е минималният доход за различните страни в ЕС, за да се причисли човек например към 1% от хората с най-високи доходи. За България, през 2018 г. минималният годишен доход, който ще те вкара в „Клуба на Единия процент“, е около 22 хил. евро, или по-точно 42 971 лв., което съответства на среден месечен доход от 3580 лв.

На долната графика е показан минималният доход за различните европейски страни, който причислява дадено лице към Единия процент:

За да влезеш в Клуба на 1% най-богати, в България са нужни 22 хил. евро годишно на човек от домакинство
Първото нещо, което се набива на очи, е, че по този показател България е в задната част на редицата, но далеч не на последно място в ЕС. С други думи, българите като цяло може и да са най-бедни в ЕС, но най-богатите българи не са най-бедни сред най-богатите европейци.

Единият процент българи с най-високи доходи печели повече, отколкото Единият процент поляци, хървати, унгарци, словаци и румънци, да не говорим за сърби и македонци.

Психологията има значение

Трябва да се отбележи, че говорим за „богати“ и „бедни“ условно: доходът е само един от компонентите на богатството, и то дори не най-важен. Възможно е някои да имат ниски доходи, но голямо имущество (къщи, тераси и т.н.). Съществува и укриване на доходи с данъчни цели и в това занимание най-богатите са далеч по-добри от останалите.

„Богат“ и „беден“ са действително субективни понятия. Правени са експерименти и е доказано, че човек може да се чувства богат например с 1000 лв. доход в квартал, където всички останали получават по 800 лв., а да се възприема за беден с 1500 лв. в квартал, в който всички получават по 2000 лв. Тоест, сравнението със съседи и приятели е решаващо.

От тази гледна точка, Единият процент от българите с най-високи доходи ще изпитва комплекси спрямо западноевропейците, при положение че „билетът за членство“ в Единия процент на ЕС струва 66 хил. евро на година, а в Германия 85 хил. евро.

Но 22 хил. евро на човек годишно в България ще изпъкнат и човек с подобен доход действително ще мине за богат.

Важно е да се подчертае, че цитираната сума се отнася до член на домакинство. Ако в едно домакинство жената печели 2000 лв. месечно, мъжът 1000 лв. и има едно дете, живеещо на техни разноски, средният доход на лице в това домакинство е 1000 лв.

По същия начин, в едно тричленно домакинство месечно трябва да влизат близо 11 хил. лв., за да се причисли то към националния Един процент.

През годините

Анализът на данните показва, че доходите на 1% най-богати българи през 2017 г. са били значително по-високи: 24 300 евро. На какво се дължи последвалия спад е трудно да се каже. Още повече, че през 2015 г. най-богатите българи все още са получавали само 17 500 евро на година.

Така или иначе, няма съмнение, че в България най-богатите стават все по-богати: днес 1% с най-високи доходи прибират 3.8% от годишния национален доход, което е европейски рекорд. Преди десет години, делът им от националната баница се е ограничавал до 3.2%. Средно за ЕС, най-богатият 1% получава 2.9% от съвкупния доход.

За сравнение, долната половина от подоходната пирамида в България (тоест, по-бедната половина от населението) през 2009 г. е прибирала 27.3% от националния доход, а през 2018 г. делът й се свива до 24.1%.

Целият анализ можете да прочетете тук.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

error: Content is protected !!