fbpx

България с най-ниското почасово заплащане в ЕС

Това показва проучване на Евростат

Най-ниското почасово заплащане за своя труд в рамките на целия ЕС получаваме в България, сочи последното проучване на Евростат, съобщи Burgasinfo.

Данните показват, че средно взимаме по 3,5 евро на час, а непосредствено преди нас са румънците, които работят за 4,2 евро. През 2011 г. най-високи почасови разходи за труд са отчетени в Белгия, където местните жители се потят за 39,3 евро на час, Дания – 38,6 евро на час, Франция – 34,2 евро на час, Люксембург – 33,7 евро на час, Холандия – 31,1 евро на час и Германия – 30,1 евро на час. Освен в България и Румъния , най-ниско е заплащането в Литва (5,5 евро за час) и Латвия (5,9 евро).

Според публикуваните в НСИ разчети за 2010 г., усреднените разходи на работодателя за труд за един отработен час са 7 лева за наетите лица в обществения сектор и 5,13 лева – в частния сектор. От икономическите дейности най-добре са заплатени хората, работещи в производството и разпределението на топлинна и електрическа енергия. Те получават по 18 лева на час.

Работещите в добивната промишленост получават по 16 лева на час, служителите във финансовия и застрахователен сектор – по 13 лева на час, а работещите в транспорта и съобщенията – по 8 лева на час, показват данните на НСИ. Статистиката сочи, че най-ниско у нас са заплатени служителите в административния и спомагателен сектор – по 2,72 лева на час.

И това не е вярно ,защото надниците на масовия българин за 8ч раб.ден е 20,25,30лв и то почти винаги раб.ден е минимум 10ч ,така че дори 3,5 евро на час е ПОРЕДНАТА ЛЪЖА !

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!