fbpx

България се превръща в суперкомпютърен център в Източна Европа

profit.bg

България има амбиция да се превърне в суперкомпютърен център в Източна Европа и може да бъде партньор на Армения в проекти за високоскоростна свързаност. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на среща с арменския си колега Акоб Аршакян.

Разговорът е част от програмата на Осмото заседание на българо-арменската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество в Ереван, която е ръководена от министър Желязков.

„Като външна граница на Европейския съюз, за България е важно да поддържа добри съседски отношения, особено в рамките на инициативата Източно партньорство. Затова темата за свързаността е много актуална не само в транспорта, но и в комуникациите“, каза още българският транспортен министър.

По думите му нашата страна може да окаже съдействие на Армения при участието й като асоциирана държава в програмата на Европейския съюз Хоризонт 2020. Росен Желязков информира, че са подготвя нова рамкова програма Хоризонт Европа, където са предвидени 100 млрд. евро за проекти в информационните технологии и съобщенията.

Двамата министри подчертаха, че е необходимо да се установи партньорство между националните центрове по киберсигурност.

„По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз подехме инициатива за по-добра свързаност на Западните Балкани и бяха подписани двустранни споразумения за насърчаване мобилните оператори за намаляване цените на едро за международен роуминг. Това е работещ модел, който може да се използва с организацията на
Източното партньорство, както и на двустранна основа“, заяви по време на срещата министър Желязков.

Министър Желязков подчерта, че е необходимо активизиране на сътрудничеството във всички сфери между България и Армения. Той припомни, че е изпратена покана до арменската страна за участие в кръгла маса по въпросите на транспортната свързаност на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, която ще се проведе в средата на май във Варна.

Сред обсъдените проекти са мултимодалните коридори Черно море-Персийски залив. Предстои 4-а среща по тези въпроси в иранската столица Техеран.

По-късно днес министър Желязков откри българо-арменски бизнес форум в Ереван. „Длъжни сме да създадем необходимата среда за насърчаване и гарантиране на инвестициите, защото нашите страни са свързани исторически и отношенията ни са повече от прекрасни. Стимулите, които и българското, и арменското законодателство предоставят на чуждестранните инвеститори, са изключително благоприятни. Това, което дължим, е добра правна среда и намаляване на бюрократичните препятствия“, посочи той.

По време на междуправителствената сесия днес и утре ще бъдат поставени въпросите за увеличаване квотата за разрешителни за товарни автомобили. Ще бъде обсъдено и провеждането на заседание на смесената комисия по международен автомобилен транспорт, на която да се дискутират квотите за следващата година.

В областта на труда и социалната политика българска страна ще изрази желание до април 2019 г. да приключат преговорите по Процедурите за изпълнението на Спогодбата за регулиране на трудовата миграция между двете държави. Нашата делегация ще предложи да започнат консултации за разработване на двустранен договор в сферата на социалната сигурност.

България има амбиция да се превърне в суперкомпютърен център в Източна Европа, ДА! Ама НЕ!
Това са празни приказки!
Това никога няма да стане. Както и Хъб на Бойко „Балкан“ ! Нито газ от Катар ще има! Тия ЩЕ,ЩЕ, ЩЕ, сме ги чували и при БКП!

„Тази година откриваме завод за полупроводници, догодина за цели“ – „Ние сме в НАТО и с Русия“ – Имат ли прилика тези сентенции ?

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!