fbpx

България се отдалечава от ЕС по материален жизнен стандарт

Investor.bg

Сред губещите са Южен централен и Югозападен район

България неотлъчно заема последно място в класацията, която подрежда страните в Европейския съюз по жизнен стандарт. За 7 години – от 2010 г. до 2017 г., оценките за България спрямо ЕС-28 са 4-6 пъти по-ниски, с тенденция на увеличаване. Това става ясно от проучване на проф. Васил Цанов и проф. Георги Шопов от Института за икономически изследвания при БАН за състоянието и развитието на материалния жизнен стандарт и енергийната бедност в България.

То бе представено на Международна научна конференция „Икономическо развитие и политики: реалност и перспективи“, съобщиха организаторите.

Данните сочат, че средният коефициент на материален жизнен стандарт в ЕС за 2010 г. е бил 46,6%, докато в България – едва 9,9%, което ни нарежда на последно място сред 28-те държави.

На опашката пред България са три страни: Литва, Латвия и Румъния.

Подредбата за 2017 г. е същата – средният коефециент в ЕС е 45,6%, в България – 7%. Страната отново е на последно място, пред нея са пак двете балтийски държави и Румъния.

Общо за периода се забелязват слаби изменения в позиционирането на страните-членки – различията намаляват с 2,2 процентни пункта, но между България и ЕС те се увеличат, отбелязват икономистите на БАН.

С положителен растеж на материалния жизнен стандарт се открояват: Великобритания, Чехия, Ирландия, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Малта и Хърватия, докато България неизменно остава с ниски оценки, сочи анализът на проф. Васил Цанов и проф. Георги Шопов.

Авторите са изследвали и териториалните изменения на материалния жизнения стандарт у нас. За целта са използвали три групи показатели за оценка: „икономическо развитие”; „доходи и потребление”; „неравенство и бедност”.

Подреждането по райони търпи значителни промени в изминалите 7 г. Според тях Югозападният държи водеща позиция през целия период, значителни подобрения настъпват в Северен централен и Северозападен район, докато сред губещите се отличава Южен централен.

Областите с подобрен жизнен стандарт са: Габрово, Плевен, Силистра и Разград, сред тези със значително снижаване на оценките – Сливен, Кърджали, Смолян и Варна.

Независимо че между районите има слаба тенденция на сближаване, диференциацията между областите се запазва, сочи анализът. Въпреки непрекъснато снижаване на жизненото равнище от 2010 г. насам, налице е намаляване броя на областите в критично състояние.

Конференцията се проведе миналата седмица в София, като в нея участваха учени от България, Полша, Македония, Словения и Казахстан, съобщиха организаторите.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!