fbpx

Можем да изнасяме много повече череши, потенциалната печалба е забележителна

България има нереализиран потенциал за износ на череши на стойност 683 хил. долара годишно. Това изчисляват експерти, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

В доклада се посочва, че търговията с пресни череши по света преживява бум. За периода 2014-2018 г. обемът на търговията нараства с над 70%, а стойността и – с над 93%, подчертават експертите.

За периода 2012-2018 г. пазарът на череши се удвоява до 700 хил. т. Прогнозата е до 2024 г. пазарът да достигне 1 млн. т, а средната цена – над 5 евро за кг.

Нарастващата покупателна способност на все по-големи части от населението в Азия и гладът за прясна продукция прави този пазар особено атрактивен. От това се възползва най-вече Чили, но големите производители от Южна Европа също търсят път към Далечния изток.

Разместването на пазарните пластове ще създаде много нови възможности за експорт и в Европа, а благоприятните перспективи ще се запазят и занапред, прогнозира се в доклада.

На този фон България все още остава встрани от активно търгуващите държави. Страната има огромен потенциал за развиване на експортно ориентиран бизнес, а високите цени на продукцията ще създадат условия за преодоляване на проблемите с работната ръка, пише в доклада.

Николай Вълканов, управител на ИнтелиАгро, коментира, че годината е по-добра по отношение на изкупните цени заради лошото време през пролетта и загубата на част от реколтата.

„Цените в средата на май започнаха от 8 лв. за килограм. Между 4 и 5 лв. е цената в момента в зависимост от място. Отделно качеството на продукцията в търговските вериги е подобрено. Вече виждаме и мост между производители и търговски вериги“, коментира той.

Той подчерта, че България е в топ 3 на износителите на коктейлни череши. Вълканов обаче посочи, че страната ни трябва да развива и по-високия сегмент в сектора.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!