fbpx

България е с потенциал за сериозно развитие на онлайн търговията

www.bloombergtv.bg

В България онлайн търговията бележи постоянен растеж от около 20% на година. Според доклад на Colliers International, представен от Investor.bg, най-голям потенциал за развитие на онлайн търговията в Европейския съюз (ЕС) имат България и Румъния. Това каза Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП), в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Световната търговска организация (СТО) се стреми да повиши доверието на потребителите към онлайн търговията. СТО съвместно с потребителския интернационал предложи „потребителски чеклист“. Мерките предвиждат по-добра защита на потребителя, като го поставят на първо“.

Тези мерки водят до повишаване на растежа на онлайн търговията, заяви Райков.

„Потребителят трябва да получи гаранция, че ще направи информиран избор при онлайн пазаруване. Това означава, че клиентът трябва да има достатъчно преддоговорна информация“.

Необходимо е да се осигури достъп до интернет в глобален мащаб, тъй като към момента само 50% от световното население има лесен достъп до онлайн пространството, отбеляза той.

„Информацията за продукта трябва да е ясна и точна, както и да е представена по разбираем начин за хората с увреждания“.

Онлайн търговията е по-лесна, по-достъпна и по-евтина в сравнение с традиционното пазаруване. Предимството на традиционната търговия е, че клиентът има физически допир до продукта.

Предложеният от Световната търговска организация и Потребителския интернационал „чеклист” при всяко бизнес споразумение и идеята за поставянето на клиента в центъра на една сделка ще повиши доверието на потребителите в електронната търговия в глобален аспект, коментира още Константин Райков. Той посочи, че заложените мерки не се различават от действащото в момента законодателство в Европейския съюз, което дава най-висока степен на защита на потребителите, и затова е логично същите правила да бъдат разпрострени в световен мащаб.

„Чеклистът” бе предложен по време на тазгодишния форум на Световната търговска организация. Базиран е на резултатите от проучване на Федерацията на потребителските организации в Германия, които сочат, че потребителите имат по-малко доверие в електронната търговия в глобален мащаб. Това се измерва и през данните за ръст на електронната търговия с по около 20% на годишна база в страните от ЕС, докато такива темпове не съществуват в световен мащаб.

Райков коментира основните позиции в „чеклиста”. „Когато се подписват споразумения бизнес-бизнес за насърчаване на онлайн търговията, Световната търговска организация иска да постави потребителя в центъра на тези преговори, за да бъдат защитени неговите права”, обясни той.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!