fbpx

България е предпоследна в ЕС по брой лични лекари на глава от населението

www.expert.bg

В България има едва 64 лични лекари на 100 000 жители, което отрежда едно от последните места в ЕС по този показател. Това показват данни на Евростат за 2017 г.

Единствено Гърция е по-назад от над с 42 общопрактикуващи лекари на 100 000 души население.

Общият брой на общопрактикуващите лекари у нас е около 4500, като те съставляват 15 на сто от броя на всички лекари в страната, който е около 30 000, според данни на НСИ.

Най-висок дял общопрактикуващи лекари на 100 хиляди души у нас има в областите Плевен – 89, Видин – 86, Монтан – 82, Добрич – 76.

Най-ниска е осигуреността с общопрактикуващите лекари в Кърджали – 40 на 100 хиляди, Разград – 47 и Търговище – 50 на 100 хиляди.

За столицата София броят на общопрактикуващите лекари е 60 на 100 хиляди.

Като цяло броят на практикуващите лекари в ЕС е бил близо 1,8 милиона, като от тях 50 на сто са били мъже, а другите 50 на сто – жени. Отчита се и значително нарастване на възрастта на здравния персонал в ЕС за 10-годишен период: през 2007 г. лекарите на възраст над 55 години са били 27 на сто, докато през 2017 г. този процент е нараснал до 38 от общия им брой.

Броят на общопрактикуващите лекари обаче се различава значително в различните държави-членки на Европейския съюз – най-голям е техният дял в Португалия – 253 общопрактикуващи лекари на 100 хиляди души население. На второ място е Ирландия със 179 лекари, а на трето – Австрия със 159.

Най-ниска е осигуреността с лични лекари в Гърция – 42 на 100 000, България – 64 и Словения – 68.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!