fbpx

България вече е под 7 милиона, няма кой да плаща пенсиите

Демографската криза у нас е катастрофална, смятат Мика Зайкова и доц. Надежда Илиева

Според официалната статистика българите сме под 7 милиона. Ситуацията се усложнява и от това, че броят на пенсионерите е 2 050 000. За миналата година обществото ни не е успяло да събере близо 4 млн. лева за покриване на обезщетенията на пенсионерите. Отрицателният баланс се увеличава правопропорционално с намаляването на българите, пише Bulgaria ON AIR.

В „България сутрин“ експертът по демография към БАН доц. Надежда Илиева и финансистът Мика Зайков се обединиха около мнението, че големият проблем на демографската криза е лошата икономическа ситуация в страната. Илиева също така допълни, че намалява и средната гъстота на населението.

„Основните проблеми в демографското развитие са освен намаляването на броя на населението, така и застаряването. В България има и голямо териториално различие. Според нашата прогноза има тревожна тенденция за обезлюдяване на селата. След 10 години те ще са 17% от страната. Намалява и средната гъстота на територията на България“, каза експертът.

Мика Зайкова пък разкри, че вариантът да се избегне срив на основния пенсионен фонд е хората да се осигуряват на парите, които получават, а не максимум до 3 хиляди лева, както е в момента.

„Емиграцията обхваща хората между 20 и 39 години. България става демографска пустиня. Икономическата ситуация в страната също влияе много на демографската криза. Младите искат кариерно развитие и по-високи приходи. През 2040 г. може да гръмне основният пенсионен фонд. Финансовият министър да предприеме реформи. Тези 9 милиарда, които трябват за пенсии, ние сами си ги съкратихме, като непрекъснато намалявахме осигурителните вноски, за да помагаме на бизнеса. Вноските трябва да се вдигат и всеки да се осигурява на парите, които получава, а не таванът да е 3 хиляди лева“, каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!