fbpx

Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Фактическото индивидуално потребление (ФИП), което измерва материалното благосъстояние на домакинствата, изразено в стандарти на покупателната способност (СПС), варира силно през 2017 година сред отделните държави от ЕС – от 55% до 130% от средното европейски равнище, като по този показател България е на опашката с ФИП, който е с цели 45% под средното ниво в ЕС, съобщава Националния статистически институт, цитирайки данни на Евростат, предаде БНР.

Десет страни-членки отчитат ФИП на човек от населението над средното за ЕС равнище, като най-високо е в Люксембург – с 30% над осредненото европейско ниво, следван от Германия и Австрия (с около 20% над средното ниво). Нивото на ФИП в Обединеното кралство, Финландия, Белия, Дания, Нидерландия, Франция и Швеция пък варира между 9% и 14% над средното за 28-е членки на съюза.

ФИП на други дванадесет държави-членки варира от средното европейско ниво до 25% по-ниско от това ниво, като в Италия, Ирландия и Кипър равнището на ФИП е с до 10% под средното за съюза, в Испания, Литва, Португалия и Чешката република – от 10% до 20% по-ниски, а в Малта, Гърция, Словения, Полша и Словакия – от 20% до 25% по-ниски от средноевропейското равнище.

Шест страни-членки пък отчитат ФИП на човек от населението с около и повече от 30% под средното за ЕС ниво, като Естония, Латвия и Румъния имат ФИП с около 30% под европейското осреднено ниво, докато Унгария и Хърватия – с около 40% по-ниско.

Според тази статистика, в България равнището на Фактическото индивидуално потребление (ФИП) е с цели 45% по-ниско от неговото средно ниво за целия Европейския съюз през 2017-а година.

НСИ представи и последни данни на Евростат, според които БВП на човек от населението варира  от едва 49% в България до цели 253% в Люксембург спрямо средното равнище за ЕС. Трябва да се има предвид, че брутният вътрешен продукт (БВП) е основен измерител на икономическата активност, като в единадесет страни-членки на съюза нивата на БВП на човек от населението са над средното за съюза за миналата година.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Чакърдъкова за борбата за живот: Колко време имам?

Кадри ютуб и снимки ФБ профил Фолклорната певица Николина Чакърдъкова е може би една от най-обичаните и популярни наши певици. Винаги усмихната и лъчезарна зарежда публиката с присъствието и гласа си. Едва ли някой би предположил като я гледа така, че тя е преживяла доста сложни моменти. Николина Чакърдъкова в …

Блиц Новини
Яни от „Фермата“ очаква първороден син

Снимки и кадри инстаграм Феновете на селскостопанското риалити „Фермата“ няма как да не си спомнят Яни от Козлец. Той бе сред най-колоритните и забавни участници в шоуто, пък и грабна голямата награда в трети сезон. След това взе участие и в сезон осем, след края на който му потръгна в …

Hell's kitchen
Никол повиши самочувствието, откакто е сама сред мъжете

Кадри Нова ТВ Бони се оказа най-дразнещата фигура в отбор „златни“, но Никол от противниците им никак не й отстъпва. Особено след като остана сама сред четирима мъже и пребори женската конкуренция, самочувствието й се вдигна до небесата, не че й е липсвало и преди това. На вечерна резервация се …

error: Content is protected !!