fbpx

Българин в Тайланд: Водната маса е нахлула като цунами в пещерата

И днес продължава спасителната операция за извеждане на останалите момчета, блокирани в тайландска пещера. Вчера бяха извадени 8 деца от пещерата, които вече са в болница. Останалите вероятно ще бъдат извадени днес.

Ето какво разказа за Novini.bg българинът Райко Матеев, който от години живее и работи в Тайланд и следи развитието на ситуацията.

Той направи възстановка на събитията и това какво според него се е случило на 23 юни.

Децата заедно с треньора си навлизат в пещерата около 17 часа и планират престой не повече от час, за да се върнат по домовете си около 20 часа местно време. Те са навлезли не повече от километър в напълно сухата тогава входна галерия и внезапно огромни маси вода са протекли и затворили изхода навън.

Това според мен е рядък природен феномен, вероятно някъде високо над пещерната галерия се е продънила огромна каверна, вече препълена с хиляди тонове вода и водната маса е нахлула като цунами в пещерата, коментира Райко Матеев.

Дъждът по-късно е дал пълен ход на драматичното им бягство към все по-далечните части на пещерата. Децата, а и треньорът им са познавали добре пещерата и са влизали многократно в нея. Затова са избрали най-верния ход – да достигнат най-високата част на пещерата, отвъд „Паттая Бийч“, посочва той.

Българинът е впечатлен как съдбата на момчетата е обединила нацията.

По време на спасителната операцията е трябвало да бъдат наводнени десетки насаждения с ориз. Фермерите веднага са се съгласили, разказа той.

По думите му в началото всички се гневили на младият 25-годишен треньор, обвинявали го в лекомислие и некомпетентност.

Но истината е съвсем друга … и съвсем по тайландски, посочва Матеев. Младежът остава пълен сирак още като дете и следвайки тайландската традиция отива в будистки манастир, където престоява 8 години.

Там той учи и овладява будисткото учение и практикуването му.

Той е причината децата да изглеждат свежи, усмихнати и психично здрави, защото през тези 9 дни и нощи той непрестанно ги учи как да оцелеят в мрака! Когато внезапно водната стихия ги връхлита той повежда групата към безопасните високи части навътре в пещерата, където водата не може да достигне.

Будисткият монах ги наставлява да дишат бавно, да медитират, да не се страхуват, да вярват в избавлението си, да са винаги в група и да се топлят взаимно с телата си, да пият вода само от капещи струи по скалите, да пестят светлината си и да следят внимателно нивото на водата.
Имали са малко храна и са я деляли на мизерни дажби, но единственият, който изобщо не е хапнал дори и троха е бил само той, треньорът им.

Както винаги се случва, психиката и силният дух побеждават, коментира Матеев.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!