fbpx

Бутилираната вода съдържа микропластика

Бутилираната вода съдържа следи от токсична микропластика, твърди ново проучване, проведено от организация с нестопанска цел.

Експериментът е извършен от изследователски екип на Orb Media и се провежда в лабораторията на Държавния университет на Ню Йорк. Учените изследват повече от 250 индивидуални проби от бутилирана вода на 11 марки. Резултатите показват, че само няколко от пробите са без замърсяване, докато има и такива с хиляди малки парченца пластмаса.

Всички тествани марки имат микропластици в поне няколко от своите бутилките. Оказва се, че при най-големия нарушител, са открити над 10 000 частици на литър вода.

За експеримента Orb Media използва техника за откриване на замърсяване, разработена от изследователя Андрю Мейс от Университета на Източна Англия. „Проучването се фокусира предимно върху пластмасови бутилки, но една партида стъклени бяха проверени за сравнение“, отбелязва той в интервю. Оказва се, че и при тях също има наличие на микропластика.

Няма достатъчни данни за въздействието на малките частици върху човешкото здраве, но Световната здравна организация обяви, че ще проучи възможните рискове за здравето от консумирането на бутилирана вода.

Докато повечето от микропластиците се смята, че в крайна сметка ще излязат от организма, то най-малките парченца има вероятност да се окажат в бъбреците, черния дроб и други органи на човешкото тяло. Именно тези дребни частици са открити в наскоро изследваната вода.

Друга потенциална опасност за здравето е отделяне на токсични химикали от пластмасите, докато са в тялото. По този начин могат да причиняват здравословни проблеми дълго след изчезването си.

През 2017 година Orb Media провежда подобно проучване. Изследователите съобщават за намирането на признаци на замърсяване в пробите от чешмяна вода по целия свят. Пластмасовите частици са открити и в бирата, меда, готварската сол и особено в морската храна. Много морски форми на живот са замърсени от изхвърлените отпадъци в океаните.

През последните години европейските държави признават екологичните и обществени проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. Европейският съюз (ЕС) изрази желанието си да премине към пластмаси, подлежащи на рециклиране, до 2030 година.

Регламентите на ЕС вече забраняват съдържанието на замърсители в бутилираната вода, но нищо конкретно не се споменава за наличието на микропластика.

 

Източник: naturalnews.com

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!