fbpx

БСП поиска ревизия на всички магистрали, внесе предложение в АПИ

kanal3.bg

Искането е чужда лаборатория да направи независима експертиза на състава на пътя
БСП поиска проверка на качеството на новопостроените през последните години магистрали и важни пътни участъци в страната. За целта днес депутати от левицата внесоха в Агенция „Пътна инфраструктура“ искане за външна техническа експертиза на всички проблемни пътища в страната. Искането бе внесено от говорителя на БСП Елена Йончева, заместник-председателите на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов, Крум Зарков, Георги Свиленски и депутати от групата.

Целта е да се направи независим анализ на пътищата и затова социалистите няма да се съгласят, ако АПИ възложи задачата на българска лаборатория.

Внесохме искане в АПИ за независима техническа експертиза на магистралите в страната, на Околовръстното и на пътя Видин-Кулата, обяви Елена Йончева пред медиите на входа на АПИ, след като внесоха искането.

Настояваме тази експертиза да бъде направена в независима европейска лицензирана лаборатория, добави Йончева. Инициативата е провокирана от битуването на мнение в обществото, че от строежа на пътищата се краде през обществените поръчки, като голям процент от планираните средства за строежа се връщат обратно към властта.

Искаме да бъдат взети вертикални ядки, които да покажат пластовете, и съответно ще бъде сравнен даденият участък с първоначалните планове, обясни Йончева. Ние искаме да получим отговор краде ли се от българските магистрали, състоянието на българските магистрали е видимо и без техническа експертиза. Много често, след като бъдат направени, започва техният ремонт, припомни лявата депутатка.

Йончева покани медиите да наблюдават целия процес, разбира се, ако АПИ разреши провеждането на такава експертиза. „Управляващитге ги призоваваме да получи разрешение АПИ. И в присъствието на АПИ, КАТ, всички държавни органи, ви каня да проследите целия процес“, каза Йончева. Тя призна, че конкретният повод е смъртоносната катастрофа в Своге, където, по думите й, се разкривала схемата.

Соцдепутатката се обърна и към правителството да подкрепи предложението на БСП, ако няма от какво да се притеснява, защото това е единственият начин да се изчисти името на страната ни. По този повод журналистката припомни доклада на Държавния департамент на САЩ, в който се посочва, че основно корупцията у нас е свързана с инфраструктурните проекти. Това не е упрек към строителите, наблегна още народната представителка.

„Исканата от нас експертиза по никакъв начин не дискредитира българските строители, а напротив – това е единственият начинн да бъдат защитени. Защото ние имаме прекрасни пътни строители и прекрасни инженери, но те са принудени вероятно да правят компромиси, за да получат работа“, допусна тя.

БСП щели да поемат разходите по подобна независима експертиза, а социалистите вече водят разговори с две австрийски лаборатории, научи Канал 3. Елена Йончева изпраща писма по този повод и до Европейската комисия.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!