fbpx

БСП пита: Има намеса на Турция във вътрешните ни работи, някой ще разследва ли?

Днес беше свикано извънредно заседание на ИБ на БСП, на което беше обсъден въпроса със Закона за вероизповеданията и изявлението на външния министър на Турция. Това съобщи лидерът на социалистите Корнелия Нинова във Фейсбук. Ето какво пише още тя:

За нас то е недопустима намеса във вътрешните работи на България. Тя се изразява в казаното: „Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи и нарушаваше правата”. И сега е важното изречение: „Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени”. Външният министър посочва: „Главното мюфтийство има някои дългове, в замяна на тях искаха да продадат собствените му имоти“ и в опит да се намери решение, той отново се е свързал със София. Тоест, разговорите и намесата е била многократна, а не единична.

На 6 март, тук за пръв път, ние алармирахме са сделката ГЕРБ – ДПС по Закона за вероизповеданията. Вчера този закон се прие. Прие се също решение да се разсрочат задълженията на мюфтийството до десет години, но по-важното е, че остана възможността да финансиране от чужди държави на вероизповеданията в България. Видно от изявлението на външния министър на Турция, тези две неща са свързани – намеса от страна на чужда държава, промяна в закона.

Затова ние искаме четири неща. Първо, Бойко Борисов да дава отговори – кой, кога и по какъв начин е въздействал върху правителството и защо той се е съгласил, тъй като знаем добре, че външният министър Екатерина Захариева и вносителят на закона Цветан Цветанов няма да направят нищо без съгласието на Борисов, по техни лични признания.

Второ, обръщаме се към Обединени патриоти да напуснат веднага правителството. В противен случай, участвайки с министри в този кабинет, това ще означава, че те одобряват тази политика. Каквото и да правят в парламента, каквито и фалшиви сигнали да дават, каквато и илюзия да създават у обществото, че се борят и са родолюбци, оставяйки в кабинета, означава, че те провеждат същата политика. Само напускането на кабинета ще бъде доказателство за обратното.

Трето, Главният прокурор да започне разследване- има ли намеса на чужда държава във вътрешните работа на България и кои хора са били проводници на тази намеса. След изявлението на Лютви Местан и ДОСТ, че искат обявяване на турско малцинство, след изявлението на външния министър, който казва: „Ден и нощ работим за интересите на турските общности в чужбина и това е един от приоритетите на външната политика на страната“, да им обърнем внимание, че турска общност и турско малцинство в България няма. Българските мюсюлмани са български граждани. Главният прокурор, когато се занимава с ДОСТ, да започне разследване и по тези изказвания, защото изказването от Турция, ДОСТ, външният министър и мълчанието на Борисов са заплаха за националната сигурност и за етническия мир в България.

Четвърто, обръщаме се и към президента Радев да наложи вето на този закон и да свика Консултативен съвет по национална сигурност. Припомням ви, че решението на КСНС, с което всички бяхме съгласни, беше да се намери вариант да се спре финансирането от чужди държави на вероизповеданията в България. Вместо това, приетият вчера закон остави външното финансиране от чужди държави в България, но за сметка на това опрости или отсрочи, което си е истинско опрощаване, задълженията на мюфтийството. И волята на КСНС е подменена. Затова настояваме президентът да свика отново този съвети, за да обсъдим въпроса.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

error: Content is protected !!