fbpx

БСП внесе искане за преизчисляване на пенсиите

ПГ „БСП за България“ внесе в НС искане с промени в КСО пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 г., да се преизчислят от 1 септември 2019 г., като индивидуалният коефициент на лицето се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2015 г.

Голяма част от българите са с доходи на границата на физическото оцеляване. Това се отнася най-вече за пенсионерите и за хората над 65 г. Над 1,3 млн. възрастни хора са с пенсиипод границите на бедността„, припомнят социалистите в мотивите си, пише вестник „ДУМА“. От години не се предвижда никаква промяна на парите за старост освен ежегодното осъвременяване от 1 юли.

От БСП са категорични, че положението е нетърпимо и се изискват бързи и неотложни мерки, които няма да нарушат основните принципи на осигуряването и да демотивират младите хора да се осигуряват. Социалистите предлагат преизчисляването на пенсиите да става поне на 4 години. Те са пресметнали, че то ще струва 559 млн. лв. на бюджета.

От левицата предлагат още с промени в Закона за семейните помощи за деца размерът на парите за второ и трето дете на родители, осигурявали се 2 г. преди раждането, да не е по-малък от 10-кратния размер на минималната заплата. „С всяка година броят на родените деца трайно намалява. През 2018 г. у нас са регистрирани 62 197 новородени. В сравнение с предходната те са намалели с 1758, или с 2,7%. Ужасяващата статистика изисква спешни, засилени и конкретни мерки за стимулиране на отговорното родителство и подпомагане на семействата с ниски доходи„, аргументират се социалистите. Те предлагат  еднократна помощ за началото на учебната година да получават не само първокласниците, а всички деца до IV клас.

Пенсиите на по-възрастните, отдавна плачат за преизчисление, за да се възстанови реалната им стоиност от времето, когато са отпуснати с настоящата покупателност..

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!