fbpx

Брутната работна заплата у нас продължава да расте

profit.bg

По предварителни данни на Националния статистически институт, наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2018 г. намаляват с 36.9 хил., или с 1.6% спрямо края на юни 2018 г., като достигат 2.32 милиона.

Спрямо края на второто тримесечие на 2018 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 14.8%, „Култура, спорт и развлечения“ – с 5.9%, и в „Добивна промишленост“ – с 2.3%.

Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност „Строителство“ – с 1.9% и „Образование“ – с 1.6%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 21.9 и 16.9%.

В края на септември 2018 г., в сравнение с края на септември 2017 г., наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 6.9 хил., или с 0.3%.

Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Строителство“ – със 7.0 хил., „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 4.2 хил., и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ – с 2.6 хил., а най-голямо намаление – в „Преработваща промишленост“ – с 2.5 хиляди.

В процентно изражение увеличението е най-значително отново в икономическите дейности „Строителство“ и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – съответно с  5.7 и 5.0% , а най-голямо намаление е регистрирано в „Култура, спорт и развлечения“ – с 4.4%.

Средната брутна месечна работна заплата за юли 2018 г. е 1 120 лв., за август – 1 095 лв., и за септември – 1 135 лева.

През третото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата e 1 117 лв. и намалява спрямо второто тримесечие на 2018 г. с 0.7%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление, са „Финансови и застрахователни дейности“ – с 5.6%, и „Административни и спомагателни дейности“ и „Образование“ – по 2.5%.

През третото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата нараства със 7.7% спрямо третото тримесечие на 2017 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 13.4%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 12.0%, и „Образование“ – с 10.2%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през третото тримесечие на 2018 г. са:

  • „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения“ – 2 661 лева
  • „Финансови и застрахователни дейности“ – 1 815 лева
  • „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 1 804 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности:

  • „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 707 лева
  • „Други дейности“ – 788 лева
  • „Административни и спомагателни дейности“ – 881 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2018 г. в обществения сектор нараства с 9.2%, а в частния – със 7.3%.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!