fbpx

Британският парламент ще разгледа петицията за отмяна на Брекзит на 1 април

offnews.bg

Парламентът във Великобритания планира разглеждане на петицията за отмяна на Брекзит на 1 април, съобщава The Independent.

Комисията по петициите при Камарата на общините отбелязва, че тази петиция, призоваваща правителството да се откаже от задействането на член 50 от Лисабонския договор за излизането на Великобритания от състава на ЕС, постави рекорд по броя на събраните подписите сред всички подобни инициативи, публикувани в сайта на парламента и кабинета. В сряда следобед петицията събра почти 5, 9 милиона подписа, десетки я подкрепят буквално всяка минута.

В понеделник ще бъдат разгледани още две петиции – за провеждането на втори референдум за Брекзит /подкрепена от 120 000 души/ и другата за задължително напускане на ЕС независимо от сключването на сделка с Брюксел /140 000 подписа/. Решението всички петиции да се обсъждат в един ден е свързано с желанието на комисията да се убеди, че дебатите по тях ще преминат в кратки срокове.

На 27 март британският парламент се опитва да стигне до варианта за Брекзит, поддържан от мнозинството и заради това депутатите ще направят серия ориентировъчни гласувания. Депутатите могат да гласуват за всеки от вариантите. Дори един от тях да получи мнозинство, британското правителство няма задължението да последва волята на парламента. Очаква се резултатите от гласуванията да станат известни около полунощ.

В сряда парламентът ще гласува не само вариантите за развитието на събитията по Брекзит, но и промяната на датата на изхода в британското законодателство. Председателката на камарата на общините Андреа Лидсъм съобщи, че в сряда ще се гласува по съответния нормативен акт. Тя поясни, че в документа са заложени две дати – 12 април и 22 май. Датата на напускането ще зависи от това дали в британския парламент към 29 март ще се приеме споразумение за Брекзит.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!