fbpx

Борисов: 77 млн. евро глоба за БЕХ беше минималната сума, която успяхме да договорим

www.expert.bg

Глобата от 77 млн. евро за БЕХ беше минималната сума, която можехме да договорим. Това каза пред журналисти във Виена премиерът Бойко Борисов във връзка със санкционирането на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за господстващо положение.

Запитан как ще реагира страната ни на глобата, той отговори: „Страната ни реагира вече повече от две години в преговорите, които водим в европейските комисии. Спомняте си, когато ЕК ни препоръча в лицето на своя комисар да приватизираме тръбите на газопреносната система. Представете си нашето правителство да беше вкарало решение и днес да ме питате защо правителството взе решение да приватизира тръбите. В тези конкурси за приватизация да дойдат най-големите руски, турски, какви ли не компании. Заглавията какви щяха да бъдат? „Борисов дава тръбите на България“. Тогава ние влязохме в парламента, поискахме да ни разрешат да преговаряме с Комисията. 100%, не знам за друго такова пълно мнозинство дали е имало в парламента, да кажат: „Не, не се продават се тръбите, преговаряйте“. Започнахме от 300 млн. евро. Аз преговарях веднъж, Томислав Дончев около сто пъти, свалихме ги на 150, на 140 млн. Сега последно на 77 млн.“.

„Без да обвързвам тази тема, говорихме с Жан-Клод Юнкер и с комисар Аврамопулос, че вече имаме нужда от 80 млн. евро за граници. Не ги обвързвам тези теми, но паралелно с това движим да получим нови 80 млн. евро за опазването на външната граница на ЕС. Ние веднъж получихме 150 млн., искаме още малко, защото искаме още по-добре да се справяме през следващата година“, обяви Борисов, цитиран от „Фокус“.

„Тези, които се съмняват в нашите решения – много тежки преговори бяха и мисля, че това беше минималната сума, която можахме да договорим. Всички останало означаваше приватизация на газопреносната ни система и само си помислете какво бихте говорили, ако бяхме взели обратното решение – не да платим 77 млн. евро, а да приватизираме и да дадем възможност на големи, чужди компании да влязат и да ни вземат собствеността на държавата върху газопреносната система. Толкова за този въпрос и да не плашат хората, че те плащат тази цена, ще си ги платят трите търговски дружества от печалбата“, обясни премиерът. Той уточни, че в случая е нямало друг вариант.

Собственикът на „Юлен“

Марк Жирардели е на световна величина и за всеки туризъм, курорт и държава да имаш подобни инвеститори е нещо много хубаво, коментира Борисов по повод разкритието, че ски легендата е мажоритарен собственик на „Юлен“.

„И аз като вас слушам. Това чух вчера. Това можеше да бъде направено преди години. Но защо точно сега, не мога да се наемам да коментирам, все пак е частен бизнес. Доколкото знам, се среща с нашите министри и така или иначе темата „Банско“ трябва да я развързваме и да отиваме към решение, защото е един прекрасен курорт“, коментира Борисов.

По думите му в Австрия хората изкарват милиарди от туризъм. „С пъти, пъти, пъти, пъти повече лифтове, писти и никаква екология. Тук няма ли „зелени“? Ако нашите „зелени“ дойдат, ще ликвидират целия бранш в Австрия, който има около 30-40% провинции и си изкарват хората хляба от това. Аз съм горд, че България може би има най-силните зелени организации в света. Такива силни организации аз не мога да си представя другаде да ги оставят да съществуват. Но нашите са такива, че успяват. Както виждате, 20 години няма правителство, няма президент, който да намери смелост и кураж и да каже: „Това все пак е едно правилно решение да се развива туризма“, каза още Бойко Борисов.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

error: Content is protected !!