fbpx

Борисов: След 12 г. може да внасяме ток, ако не построим “Белене” (Обзор)

24chasa.bg

Дмитрий Медведев иска гаранции от ЕК за газа от “Турски поток” през България.

Борисов нарече национални предатели онези, които искат да останат заровени 6 млрд. евро в празни тръби

Не искаме нищо повече, освен да запазим това, което транзитираме – 15 млрд. куб. м газ. И в Брюксел го знаят, каза българският премиер

След 10-12 г. може да внасяме ток, ако не построим АЕЦ “Белене”. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на съвместната му пресконференция с руския му колега Дмитрий Медведев, който води правителствена и бизнес делегация на двудневна визита в София. В нея освен двама вицепремиери и петима министри са и шефовете на “Газпром” Алексей Милер и на “Росатом” Алексей Лихачов.

 

Медведев лаконично коментира, че Русия е готова да разгледа участието си в проекта. Борисов се похвали, че шефът на “Росатом” го е поздравил за прозрачната процедура, по която ще се избира стратегически инвеститор. Тя все още не е обявена официално.

Още по време на срещата на двете делагации българският премиер заяви, че според категоричното становище на арбитража в Париж България има два произведени от руснаците реактора. Те са платени кеш с 1,2 млрд. лв., а в целия проект досега са вложени над 3 млрд.

Какво да ги

правим, да ги

хвърлим в

Дунав ли,

попита Борисов. И допълни, че по-късно е възможно България да се наложи да “хвърли” още 20 млрд. лв.

Българският министър-председател направи преглед на ситауцията с централите у нас: “Ние сме сред малкото държави, които поддържат въглищните централи, но цените на емисиите се вдигат. Благодарим на “Росатом”, че удължи живота на двата блока в “Козлодуй”, но тези години ще се изтърколят. И след 10-12 г. може да се наложи да внасяме ток”.

Гаранции от Европейската комисия, че продължението на “Турски поток” през България няма да се провали поиска пък премиерът на Русия Дмитрий Медведев. Той подчерта, че българските му колеги били наясно с това. Медведев припомни “тежките уроци” от несъстоялия се “Южен поток”.

Борисов се съгласи, че

Русия е понесла

загуби от спрения

“Южен поток”,

и благодари, че не е предявила претенции към страната ни.

“България не иска да пренася по-големи количества газ. От Украйна през България се транспортират между 14 и 16 млрд. куб. м. Като заработи “Турски поток”, преносът ще спре и тръбите ще се изпразнят. Инвестиции в транзитната мрежа и в компресорните станции за 6 млрд. лв. ще останат заровени. България иска да запази, каквото има”, заяви Борисов. И допълни, че в Брюксел и партньорите знаели това. Става въпрос за 15 млрд. куб. м транзит през България.

На критиците, според които това е зависимост от Русия Борисов отвърна в присъствието на Медведев: “Зависимост за 15 млрд. куб. м?” И припомни, че “Южен поток” беше за транспортиране на 60 млрд. куб. м. (63 млрд. куб. м. – б. а.)

Българският премиер нарече национални предатели тези, които искали да оставим 6 млрд. лв. заровени в земята.

След срещата на двамата премиери в ТАСС се появи информация, според която шефът на “Газпром” Алексей Милер е заявил пред руски журналисти, че компанията няма да участва в газовия хъб “Балкан”.

“24 часа” потърси коментар в Министерството на енергетиката. Оттам заявиха, че Алексей Милер не приема хъба “Балкан”. Според “Газпром” продължението на “Турски поток” през България е проект за разширяване на транзитната мрежа на България от границата с Турция до границата със Сърбия.

По време на пресконференцията и Борисов два пъти уточни, че Милер не приема названието хъб, а го нарича газоразпределителен център.

Премиерът подчерта, че търгът за изграждането на новите газопроводи за транспортиране на газ от “Турски поток” ще е максимално прозрачен, за да няма упреци.

Дмитрий Медведев коментира, че между двете страни има механизми, с които да се постигне икономическо сътрудничество, и даде пример с Междуведомствената смесена комисия, която след 3 г. затишие миналата година е възстановила работата си.

“Далеч не във всички държави в ЕС такива механизми работят”, каза руският премиер. Той подчерта, че няма срещи с ЕК и когато такива липсват, остава съмнение, че някой нещо не казва. Връщайки се на двустранното сътрудничество, Медведев заяви, че преди санкциите стокообменът между двете държави е бил 5 млрд. долара, а сега е 3 млрд., което означавало загуба на работни места. “Това не е добре нито за България, нито за Русия”, каза той.

След рестрикциите България не може да изнася някои стоки за Руската федерация и оттам идва спадът в износа. За миналата година той е намалял с 47,9 на сто.

Борисов напомни, че още няколко години ще се разчита на Русия за поддържането на старите ни изтребители, докато дойдат новите.

“Не се

страхувайте”,

пошегува се той с

Медведев и се

протегна да го

докосне по

ръката

Малко по-късно Медведев му отвърне: “Изтребители винаги ще дойдат. Главното е да дойде газът и централите да работят.”

В началото на пресконференцията българският премиер изрази загриженост от напрежението в света, от надпреварата във въоръжаването, която според него надминава времето на студената война. Два пъти той призова всички да се върнат на масата на преговорите. Един военен конфликт ще бъде пагубен за света, предупреди Борисов.

От “Дондуков” 1 руският премиер и делегацията му отидоха на среща с президента Румен Радев. Държавният глава заяви в началото на пленарната среща на двете делегации, че съществуват политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество между България Русия.

Той изтъкна, че има сфери като туризма, където отношенията са устойчиви и перспективни. Русия е стратегически партньор в енергетиката, където има голям потенциал за задълбочаване на нашите отношения при спазване на важни принципи като целесъобразност, конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките. Радев изтъкна, че особено важна за нас е изгодната цена. Според президента страната ни предоставя добри условия за инвестиции, а българската икономика може да предложи много повече на руския потребител, който по думите му познава и цени качеството на редица български стоки.

Руският премиер посочи, че е необходимо България и Русия да се ръководят от съществуващите добри отношения между двата народи и да направят качествен скок в развитието им занапред. Имаше един момент, когато бях с усещане, че всички икономически връзки се срутиха, големите проекти изчезнаха, натрупаха се взаимни обиди, търговията стагнира. С общи усилия можем да променим всичко, най-важното е правителствата да работят, както трябва, да бъдат вземани необходими решения на ниво компании, да бъдем в постоянен диалог, коментира Дмитрий Медведев.

Облекчават отпускането на пенсииза хора, работили в двете държави

Облекчава се редът за отпускане на пенсии на българи, работили в СССР и Русия, и на руснаци, трупали трудов стаж у нас. Това става с изменение на договора за социална сигурност между двете държави, подписан вчера.

С измененията България и Русия ще зачитат осигурителен стаж, придобит в трети страни, с които имат международни договори. Промените регламентират по-детайлно начина за преизчисляване на пенсиите, отпуснати преди подписването на договора. Предвижда се при преизчисляването да се запази по-благоприятният размер на пенсията.

Промяната гарантира социалните права на около 300 хил. български граждани, които са работили на територията на бившия СССР и днешна Русия.

Също вчера в присъствието на премиерите на двете държави бе подписана двугодишна програма за съвместни действия в туризма. Подписи под него положиха министърът на туризма на България Николина Ангелкова и министърът на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин. Разговорите на тема туризъм ще продължат и във вторник на двустранния туристически форум в столицата, на който се очаква да присъства и руският премиер Дмитрий Медведев.

Днес двамата премиери ще разговарят и за възможностите за откриване на нова редовна фериботна линия между Бургас и Новоросийск.

Ами къде блеете до сега ? Или докато не ни загробите няма да се махнете ? Дано Господ ви го върне с лихвите до 9 коляно ! Проклети да сте 3 пъти ! Амин ! Защото с 200лв. пенсия НЕ се живее , на студено ,защото не можем да си платим сметките също ,само с кис. мляко ,маргарин и хляб също , без лекарства също ,защото и те са на баснословни цени ,без деца и внуци също ,защото и тях прогонихте в чужбина ,че разпродадохте България ,че унищожихте всички предприятия ? За 40г. трудов стаж – 200лв. пенсия ? Аз ще я откажа веднага ,ако ми върнете осигуровките за 40г. назад ! Ще го направите ли ? Май и тях излапахте ? Такива неща НЕ се прощават , а проклинат и аз точно това ще направя ! А Горанов като голям ,,експерт,, да ми разпредели тези 200лв. за цял месец ! Бял ден да не видите ! Да бъде ! Амин ! Защото захапахте като питбули нашия Президент само защото той е : умен ,начетен, честен, дисциплиниран, знаещ ,обичан ,можещ, мислещ, бранещ България и най-вече Човек и защото не се вклини в хайката ви от вълци ! Все качества НЕпонятни за всички вас ! Но колкото повече го плюете ,толкова повече Той израства в нашите очи ! Това ниво и този рейтинг никой от вас НЕ е и сънувал до момента ! Благодаря Ви Г-н Радев ,че за първи път имаме Вас и за първи път не съм разочарована ,че съм гласувала за Вас ! Защото на следващите избори ,няма да го сторя ! Бих го направила ,ако Вие Г-н Президент и Г-жа Ренета Инджова участвате под някоя форма ! Дано !

A Козлодуй нов блок-къде отиде ??????

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!