fbpx

Борисов пред ООН: Да спасим света, както българските евреи! Да спрем дрогата, дори в този момент ловим хероин

Премиерът Бойко Борисов държа почти 30-минутна реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, по време на която се спря на всички конфликти в света, на усилията на страните да се справят с тях, на ролята на ООН, както и на постигнатото от България, пише Флагман.бг. Аплодисменти Борисов получи, докато говореше за спасяването на българските евреи.

Ето на какво се спря премиерът:
Справянето с глобалните предизвикателства днес не е по силите на отделните държави, а изисква споделена отговорност и партньорство. Глобалното лидерство преди всичко е висока отговорност. Без значение дали една страна е малка или голяма, може да даде принос към просперитета и сигурността и мира, в региона, в който се намира…

Борисов отбеляза ролята на страната в борбата с наркотиците. България беше съдомакин на срещата за наркотиците, инициирана от американския президент Доналд Тръмп. Страната ни с дела е доказала своята ангажираност с проблема.
Дори в момента българската полиция и прокуратура задържат стотици килограми хероин. Моята страна може да служи за пример за постигане на мир и стабилност

Западните Балкани
Позволете ми да очертая особеностите на региона, в който България се намира. 100 г. от Първата световна война и днес някои конфликти в региона не са заглъхнали напълно. Въпреки товеа страните постигнаха напредък за важни и спорни върпоси. Затова не бива да се бавим за всяка страна или инициатива, която заслужават това България инициира процес, който постави Западните Балкани в европейската политика. Значима и знакова проява бе срещата на държавите-членки в София през май тази година. Подкрепяме диалога между съседните страни.
Отправям призив за удвояване на съвместните ни усилия за постигане на мир и стабилност в Украйна при зачитане на суверенитета и териториалната цялост на страната.
България подкрепя диалога между Белград и Прищина и приветстваме стремежа им към нормализиране на двустранните отношения с посредничеството на ЕС. В същото време на този етап евентуално прекрояване на границите не е работещо решение.

Сирия
Борисов отбеляза обстановката в Сирия – жертви и много бежанци и ролята на България, както и подкрепата за решаване на конфликта в Либия, както и между Израел и Палестина.
„Усилията трябва да се насочат към миграцията, внимание трябва да се отдели на развитие и сигурност. Ако не се стигне до разрешение на бошуващите в момента конфликти, шансовете ни за успех са обречени”, каза българският премиер.

Тероризъм
Премиерът коментира в своето изказване и нарастващия брой терористични актове по света. По думите му нерегламентираните миграционни потоци предоставят широки възможности за проникване в нашите страни и общества на бивши бойци от войната в Сирия, Ирак, Афганистан и др., включително на добре обучени членове на терористични организации като ИДИЛ и Ал-Кайда.
„Приоритетна задача е предприемането на мерки за предпазване на младите хора от радикализиране и въвличане в мрежите на терористични групи, както и неутрализирането на влиянието на лица и организации, проповядващи извършването на терористични актове“, каза  Борисов.

Евреите
„България има период, с който основателно се гордее – най-мрачните години на Втората световна война, се противпоставихме на депортацията на българските евреи, когато  нацистка Германия беше окупирала цяла Европа. България е спасила над 50 000 евреи и се гордее. Тя носи силно послание към настоящето и всички хора, които се чувстват застрашени. Хумаността може да победи силата и безрасъдството. Напомняме, че не трябва да спираме да се борим за нашия живот. Примерът на спасителите ни е нужен днес, за да е шанс за нашето бъдеще. Примерът на България трябва да се дава по света, нашата мисия е да не допуснем връщането на ксенофобията и антисемитизма.
Да гарантираме мира и благоденствието в света е основната ни задача, не с оръжие и битки, а с повече хуманност и отговорност. С усулията и волята на всички държави членки тази голяма цел може да бъде постигната”, каза накрая Борисов, който точно на тези думи бе удостоен с аплодисменти.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!