fbpx

Борисов: Пак ще предложа намаляване на субсидиите на партиите

Investor.bg

Има голям риск от този ход, но аз мога да поема ангажимент и ще го предложа, каза премиерът
Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че е готов да предложи намаляване на държавната субсидия за политическите партии, но призна,че този ход крие рискове, особено за финансирането на малките политически формации.

„Ако направим такава ниска субсидия 1 лев, парламентът и политическите партии ще попаднат веднага в ръцете на богатите хора. Защото това е единственият начин партиите да имат своя политически живот, семинари, обучения“, каза премиерът снощи в ефира на bTV в предаването на Слави Трифонов.

По думите му е възможно партиите да се откажат от субсидията, защото 1 лв. „е никаква субсидия на практика“, но обърна внимание, че така ще бъдат зависими от едрия бизнес и олигарсите. „Трябва ли да го направим, не съм сигурен“, посочи премиерът и добави, че все пак това е дебат, който може да се проведе в обществото, защото мненията са две.

„Има риск, голям при това от този ход, но аз мога да поема ангажимент и ще го предложа. Ще го предложа. Но всеки от нас, политик, водещ или всеки останал трябва да знае пред какви рискове се изправяме. Затова според мен субсидията не е голяма, но пак казвам, щом така е решено, ще го предложа, да видим какво ще стане”, обясни Борисов.

Относно новия вицепремиер Марияна Николова, която зае мястото на Валери Симеонов и липсата на премиера по време на гласуването на номинацията в пленарната зала, Борисов посочи, че винаги, когато е трябвало, е бил в Народното събрание. Новият вицепремиер е от „Обединени патриоти“ и вицепремиерът Каракачанов го предложи, припомни още Борисов.

Той коментира и цените на горивата, като потвърди, че скоро на касовата бележка от бензиностанциите ще пише колко са акцизите, колко получава държавата, колко е нетната цена, колко е печалбата на бензиностанциите, „така че всеки, като си погледне бона, да знае“. По думите на премиера това е 100% прозрачност при формирането на цените на горивата у нас. „Има бензиностанции от различни вериги, никой не ги кара да купуват от „Лукойл“, ако това е монопол, обвиняваме веригите, трябва да сме внимателни с тези неща“, допълни той.

„Сега търсим инвеститори, без да даваме държавна гаранция за купуване на ток“, коментира Борисов темата за АЕЦ „Белене“ и вдигнатият мораториум върху доизграждането на атомната електроцентрала. Премиерът припомни, че арбитражният съд в Париж е решил да се платят реакторите на Русия и България сега има два реактора, които „стоят на брега на Дунав“ и „никой не ги иска.

По отношение на сделката за ЧЕЗ той подчерта, че компанията е частна и той не е чул за възобновяването на преговорите.

Относно държавния дълг на България премиерът посочи, че той е под 20% от БВП, а ръстът на приходите за последните четири години е 10 млрд. лв. Над 30% е ръстът на БВП, а до края на мандата произведеното от икономиката ще достигне 130 млрд. лв., каза още Борисов.
От сметките, които премиерът цитира стана ясно, че 11 млрд. лв. натрупаното във фискалния резерв, а преди няколко месеца е имало погашение от 2,4 млрд. лв. по външния дълг.

Борисов посочи още, че влизането в еврозоната гарантира банковия сектор на страната.

Ефирното време обаче не стигна за редица въпроси. Въпреки че интервюто беше по въпроси на зрители, така и не бе зададен такъв за протестите в цялата страна. Премиерът обаче явно бе доволен от разговора в студиото и призова да бъде поканен отново, защото „няма въпроси, на които да не мога да отговора“.

А ЗАЩО ВСИЧКИ ПАРТИИ НЕ СИ ПЛАЩАТЕ ЧЛЕНСКИ ВНОС ВЗЕМАТЕ ДОСТАТЪЧНО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ И ВСЕКИ МОЖЕ ДА ОТДЕЛИ ПО 100лв НА МЕСЕЦ ,БЕЗ СУБСИДИИ ,КОИТО ДА ПЛАЩАМЕ НИЕ ?

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!