fbpx

Борисов: За по-малко от 3 часа ще стигаме от Белград до Димитровград

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва утре, 9 ноември, в официалното откриване на новоизградения участък от автомагистралата от българската граница до град Ниш, Сърбия. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Трасето е част от Общоевропейския транспортен коридор №10.
Премиерът Борисов е поканен на събитието от президента на Сърбия Александър Вучич.

С пускането на новия участък приключва процесът по изграждането на автомагистралния път от Белград до българската граница.

На територията на България Коридор №10 продължава чрез основната пътна артерия I-8, която включва изграждащите се участъци – от ГКПП „Калотина“ до Драгоман (14,5 км) и от Драгоман до Сливница (16,98 км). Предвижда се строителните дейности да завършат в края на 2021 г.

Общоевропейският транспортен коридор №10 осигурява пътна, железопътна и дигитална свързаност между България и Сърбия.
Откриването на сръбския автомагистрален участък ще се проведе на входа на тунел Банцарево, който се намира близо до Ниш.

На церемонията премиерът Бойко Борисов ще бъде придружаван от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Мисия Коридор 10 е завършена, заяви днес сръбският министър на строителството Зорана Михайлович. Тя посети последния участък на източното разклонение на коридора, водещ до България, предаде Танюг.

Михайлович каза, че всичко е готово за утрешното тържествено откриване на източното разклонение на Коридор 10, на което ще присъстват българският премиер Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич.

Министърът добави, че с тази автомагистрала от Белград до границата с България при Димитровград ще се стига за по-малко от 3 часа, уточни БТА.

Източното разклонение на Коридор 10 от Ниш до Димитровград е с обща дължина 86,9 километра. Участъкът, който се пуска за движение утре, е от Просек до Цървена река с обща дължина 22,5 километра, включващ 700-метровия тунел Банцарево. С това приключва изграждането на Коридор 10 през Сърбия.

На цялото източно разклонение на Коридор 10 от Ниш до Димитровград са построени 87 моста, 5 тунела, направени са 12,5 милиона кубически метра изкопи, 9,5 милиона кубически метра насипи и е положен около 780 хиляди тона асфалт.

Общата стойност на строителството на източния клон на Коридор 10 се оценява на около 476 милиона евро. Източното разклонение свързва Сърбия с България, но е важно и като транзитен коридор за движение от Централна Европа и Турция към Близкия изток. /БТА

Дано и нашата тиква види на какво се казва магистрала мостове и тунели. И дали има нещо общо с неговите магистрали и мостове.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!