fbpx

Бойко Борисов: Заводите никнат като гъби покрай магистралите. Правим нови три лота на „Хемус“ от март

Бойко Борисов взе участие в Годишната среща с бизнеса, организирана от „Капитал“. На нея той говори по много теми.

„Помня навремето моят приятел Ципрас с фланелка на Че Гевара създаде „Сириза“ и всички се чудехме как ще станат нещата. Сега той направи Гърция една стабилна държава и във финансово отношение. Ето, решиха и за името на Северна Македония – въпрос, който дълго време бе проблемен. Но за него имаме и ние нашият принос, тъй като направихме договора за добросъседство. За нас е важно нашият съсед да е и в НАТО, и в ЕС. След няколко дни тук ще бъде шефът на НАТО и още веднъж ще подкрепим тези свои думи“, каза Бойко Борисов.

„Какво ще се случи в Европа? Да, има много сценарии и най-модерното е да се говори срещу бюрокрацията в Брюксел. Раздута, тромава, какво ли не. Но някой с малко поне опит в управлението да седне и да се замисли – как можеш да упрявлаваш 28 държави без тази администрация, аз не си го представям. Така че аз искам да благодаря на колегите в Брюксел, защото през всичките тези години България се възползва максимално от европейската солидарност. По време на нашето управление сме работили с абсолютно всички еврофондове, без нито един да ни бъде спрян. Показваме дисциплина. Покриваме мастерските критерии. Ако държави с много мощни икономики могат да си позволят някакви луфтове, ние като малка икономика не можем да си позволим да сме недисциплинирани“, коментира още той.

Борисов разкри и някои цифри, като ги сравняваше с тези от 2014 г. „Данъчните приходи са с 50 процента повече. Това означава много добра работа на приходните агенции. Сутринта нарочно се обадих на шефа на Асоциацията на индустриалния капитал, тъй като неговата институция измерва индекса за изсветляване на икономиката. Той каза, че и за тази година е убеден, че ще изсветлее още повече, което показва много по-добра прозрачност. А външният дълг през 2019 г. ще ни нареди в държавите с най-нисък дълг в Европа. Това са факти. Средната работна заплата в сравнение с 2014 е нараснала с 47,5 процента. Брутният вътрешен продукт е нарастнал с 39 процента, рекордни са приходите от туризма“, разкри премиерът.

Той разказа, че наскоро е бил в завода за части на Мерцедес в Димитровград и е видял, че 70 процента от работниците там са от ромски произход. „Работят 3000 души там. 70 процента са роми, и работят на най-съвременната техника. 1040 лева е минималната заплата там, плюс ваучери, плюс всичко. Търсят още 400 човека. От другата страна на магистралата е новия завод за фарове, където също не им стигат работници. Затова правим магистралите. Покрай Струма, Тракия заводите никнат като гъби. Сега в края на март поне още три лота ще строим на Хемус, защото това е реката, по която ще потекат инвестициите към България. Край Габрово пети немски завод ще правим, защото им дадохме гаранции, че ще правим магистрала и тировете ще вървят там с продукцията“, обясни премиерът.

Той посочи, че в цифровата икономика сме 2,5 пъти по-добри от най-добре развитите пет държави в Европа – Германия Франция, Великобритания, Испания и Италия.

„Вдигаме учителските заплати, за да може тези, които обучават, да са стимулирани. Близо милиард за образователна инфраструктура сме дали, защото осветлението дори не отговаряше на стандалтите и им разваляше очите на децата. Краси Вълчев се справя добре, усвоява добре програмите. Действително се прави много. 30 000 ученици повече вкарахме в класната стая. Това е един повече от малък град – деца, които не са влизали в класна стая. Не знаят да четат, не знаят да пишат. Ние не ги караме да правят нещо лошо, а да учат“, завърши Борисов.

България е на дъното в доклад за корупция в ЕС ? На гоко да вярваме ?

Господин Борисов ,много неща са верни,но е добре да знаете,че вкараните ученици са просто вкарани ,добре е да идете и а видите как в 9 клас не могат да четат ,да смятат няма какво да говорим ,просто не говорете само за пари в образованието ,защото нещата са трагични в малките селища,знаете ли,че в селата само циганчета…………….,и т.н.Колкото до работните места е хубаво, но е лошото защото материала е много лош и няма квалицирани работници,може да се уверите на Хемус ,кой работи .За съжаление нещата са зле и ще стават още по-зле………………………

ами в часните заводи как е?работодателя ограбва работника,дори не взема и минималната работна заплата,няма ваулчери за храна ,няма извънреден труд,видимо орязване на пари който си изкарал с пот на челото, а после нямало работници,че кой ще работи за 300-400 лв.

а да не говорим за ученици-те неходят на училище, а само се водят по книжа,пушат, пият заедно с учителите,наконтени като за вечерен бал.

НАГЛЕЦ! Отивате си копелета некадърни ! Няма вече да ме излъжите да гласувам за вас !

Сега ли се сети??? Всички образовани се изнасят , и какво ще направят тези 70 процента роми?Завод за тапицерия на БМВ вече преключва и затваря врати , липсва им работна ръка , и защо ли???

Безсрамието и наглостта са характерни за тъпия.

Наглост , невежество и нахалство! Напълнихме държ ава със стари аморизирани автомобили и казаме че благодетелствуваме!

8 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!