fbpx

БНР върна Силвия Великова пред микрофона, след като всички колеги отказали да я заместят

Свалянето на Силвия Великова от ефир е отвратително действие, ужасен знак, че се правят опити да ни върнат във времената, в които хората трябва да се страхуват, заяви Мая Манолова.

След огромния скандал, който сътвори, ръководството на БНР върна съдебния ресор на Силвия Великова и от следващата седмица тя отново ще води сутрешния блок, съобщава epicenter.bg.

Новината съобщи самата Великова в личния си Facebook профил.

„Около осем часа тази вечер получих обаждане от генералния директор на БНР, който ме уведоми,че съм върната в съдебния ресор, но ще има втори човек, който да осигурява плурализма в него!!! От следващата седмица ще водя отново сутрешния блок“ – написа Силвия Великова.

Тя благодари на всички, които са я подкрепили, но отбеляза, че „развръзката изглежда успех, но за съжление – дори и в личен план, не е повод за ликуване“.

Само за ден ръководството на БНР сътвори огромен скандал – програма „Хоризонт“ днес осъмна с нов директор и с отнет съдебен ресор на Силвия Великова. На журналистката беше съобщено също така, че повече няма да води предаването „Преди всички“.

Новото ръководство на „Хоризонт“ е молело всички водещи да заемат мястото на Силвия утре в сутрешния блок, всички обаче са отказали.
Най-напред редакторът на предаването Спас Крайнин заяви, че той е подготвял това предаване заедно с Великова и няма да участва в него с друг водещ.

Междувременно журналисти от всички медии започнаха да се организират за протест и други форми на солидарност към Силвия Великова.

По-рано днес стана ясно, че в „Хоризонт“ неочаквано е пенсиониран досегашният директор и е назначен нов и.д. – Николай Кръстев. Великова е свалена от микрофон, а съдебният ресор, за който отговаря от много години, е разпределен на нейни колеги.

„Няма писмени мотиви за отстраняването ми от ефир и отнемането на ресора ми“, коментира свалената от ефир журналистка на БНР Силвия Великова пред „Сега“.

Ето какво написа тази вечер Силвия Великова във фейсбук
„Искам да благодаря на всички, които ми писаха или звъннаха и да се извиня, че на повечето не реагирах. Около осем часа тази вечер получих обаждане от генералния директор на БНР, който ме уведоми,че съм върната в съдебния ресор, но ще има втори човек, който да осигурява плурализма в него!!!. От следващата седмица ще водя отново сутрешния блок.
Впечатлена съм от подкрепата, която получих и съм убедена, че тя е подкрепа за това БНР да продължи да бъде най-свободната медия. А тя е такава, защото през годините десетки журналисти са отстоявали това…на всяка цената. Развръзката изглежда успех, но за съжление – дори и в личен план, не е повод за ликуване. Затова отивам да си сипя, както казват някои от вас“.
Съобщението ѝ бе придружено от клип на станалото емблематично за протестите в националното радио изпълнение на Пол Макартни на песента Let it Be.

Отстраняването на Великова от съдебния ресор и свалянето ѝ от ефира на БНР предизвика днес многобройни спонтанни протести от колеги и гневна декларация от Асоциацията на европейските журналисти.

„Силвия Великова е поредният български журналист, свален от ефир. Всъщност, за мен тя не е поредният, а един от тези, които ме карат да се притеснявам, когато ми предстои разговор с нея. Защото е безкомпромисна, точна, подготвена, умна… Защото е абсолютен професионалист. Това написа във „Фейсбук“ страницата си кандидат-кметът на София Мая Манолова.

„Свалянето на Силвия Великова от ефир е отвратително действие, ужасен знак, че се правят опити да ни върнат във времената, в които хората трябва да се страхуват.
Всички, които имат смелост да живеят свободно, трябва да направят своя избор. Без значение за кого. Но не и в полза на страха“, написа още Манолова.

Тази вечер пък стана ясно, че за първи път в историята „Хоризонт“ спира излъчването си от 6 до 11 ч. в петък. Официалното обяснение е профилактика на предавателите.
Редовно се случва да има профилактика, но винаги има подсигурени резервни мощности, коментираха журналисти от БНР. Те разкриха, че съобщението за профилактика им е пратено в късния следобед, когато се разбра, че недоволството от отстраняването на Силвия Великова от ефир и забраната й да води съдебния ресор е ескалирало. Тогава изрично им е било казано да подготвят новина за „планираното спиране по технически причини“, но да не я пускат до второ нареждане.

Истинската причина е, че нито един журналист от радиото не се е съгласил да замести отстранената по-рано през деня като водеща на сутрешния блок Великова. Пред OFFnews журналисти от БНР са обяснили, че профилактики се правят редовно, но винаги има подсигурени резервни мощности. Съобщението за профилактика им е пратено в късния следобед, когато се разбра, че недоволствието от отстраняването на Великова от ефир и забраната ѝ да води съдебния ресор, е ескалирало. Тогава изрично им е било казано да подготвят новина за „планираното спиране по технически причини“, но да не я пускат до второ нареждане, съобщава още OFFnews.

БНР е с ново ръководство от края на юли, когато регулаторът одобри състава му, предложен от Костов. Самият той пое медията месец по-рано, като в СЕМ бе подкрепен от председателя на регулатора София Владимирова (парламентарната квота на ГЕРБ), Бетина Жотева (от квотата на президента Росен Плевнелиев) и Розита Еленова (парламентарна квота, предложена от Български демократичен център на Христо Ковачки).

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!