fbpx

БНБ с прогноза за лихвите: Кога и колко ще се вдигнат?

www.blitz.bg

Лихвените проценти по кредитите ще започнат плавно да се повишават от втората половина на 2019 г. Това прогнозира последният икономически преглед на БНБ. „Основните фактори, които ще определят динамиката на лихвените проценти по кредитите са цената на привлечения от банките ресурс и лихвеният цикъл в еврозоната. Пазарните очаквания за тримесечния ЮРИБОР са за запазването му на нива близо до текущите до средата на 2019 г. и за слабо повишение през втората половина на 2019 г. и през 2020 г.”, пише още в доклада.

Въпреки това отпускането на заеми ще продължи да нараства, но с по-бавни темпове, в сравнение с миналата година, предава Vesti.bg. Причина за всичко това е затягането на условията, при които банките кредитират покупката на имоти. Това ще забави и ръста в цените на жилищата, прогнозират от БНБ. Очаква се депозитите в българската банкова система да нарастват с темпове близо до 7.0%.

„В условията на повишена несигурност, произтичаща от външната среда, и продължаващо увеличение на доходите от труд очакваме фирмите и домакинствата да запазят висока норма на спестяване. Въпреки очакваното запазване на лихвените проценти по депозитите на ниски равнища липсата на достатъчно сигурни алтернативи на банковите депозити също ще оказва влияние за сравнително високия темп на растеж на привлечените средства в банковата система”, посочва докладът.

Очаква се годишната инфлация да се повиши слабо до 2.6% в края 2019 г. и след това да забави темпа си до 2.1% в края на 2020 г. Влияние върху инфлацията при цените на услугите ще оказва прогнозираното нарастване на разходите за труд, потребителското търсене на домакинствата, а също и отражението на косвени ефекти от международните цени на основни суровини върху разходите за производство на фирмите. През 2019 г. БНБ прогнозира растежът на заетостта да се ускори слабо, а до края на прогнозния хоризонт тя да нарасне със затихващ темп вследствие на негативните демографски тенденции.

ИСКАМ ДА ЗНАМ СРОЧНИТЕ ГОДИШНИ ВЛОГОВЕ В ДСК – В ЛЕВА И ВАЛУТА КОЛКО % ЛИХВА ИМ СЕ ДАВА И ИМАТ ЛИ ТАКСА ,,ОБСЛУЖВАНЕ,, И АКО – ДА – КАКВА Е ТЯ ?

И ДА ДОБАВЯ – ЗАЩОТО АКО ИМА ТАКАВА ТАКСА ,,ОБСЛУЖВАНЕ,,МНОГО ЧЕСТО ТЯ НАДХВЪРЛЯ ЛИХВАТА ,КОЯТО ДАВА ДСК ,А ТОВА ПРАВИ БЕЗПРЕДМЕТНО ПРЕСТОЯ НА ВЛОГА В БАНКАТА И СЕ ДОБЛИЖАВА ДО ПЛАДНЕШКИ ОБИР КЪМ ВЛОЖИТЕЛЯ !

МОЖЕ ЛИ ДА МИ ОТГОВОРИТЕ – КОЛКО ЛВ. ВЗЕМА ПРОКРЕДИТ БАНК ПРИ ТЕГЛЕНЕ ЕДНОКРАТНО ОТ ДЕБИТНА КАРТА / ЗАПЛАТА ,ПЕНСИЯ / ?

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

error: Content is protected !!