fbpx

БЛС: Парите няма да стигнат за задължителни профилактични прегледи

Investor.bg , Снимка: pixabay

За в бъдеще лекарите трябва да участват в договарянето на националната рамка
От БЛС са категорични, че какъвто и здравноосигурителен модел да се приеме, за в бъдеще лекарите трябва да участват в договарянето на националната рамка. За лекарското съсловие основополагащ момент в бъдещия бюджет за 2019 г. трябва да бъде невъзможността за прехвърляне на гласуваните средства по пера. Това коментира по БНР д-р Иван Маджаров, предсезател на съюза.

По думите му само така се гарантира, че решението на парламента относно политиката във всяка една от сферите ще бъде спазена. Също и невъзможността за предварително изпълнение на глоби – не може да удържат пари от лечебните заведения, когато те са обжалвали дадено наказание – това е форма за натиск и има голяма вероятност някой да бъде фалиран.

Той е категоричен, че трябва да се започне да се говори за сумите, които НЗОК дължи на български болници за минали години. „Иначе нямаме нищо против да се предвиждат средства за плащане на дейностите в чужбина. Не е необходимо да си затваряме очите, за да трупаме лихви“.

По думите на председателя на Лекарския съюз има възможност с наличните пари, които се предвиждат като увеличение на бюджета, да се осигури повишение на някои евтини пътеки, които се изпълняват предимно в лечебни заведения от първо ниво, като общинските. Според него трябва да се помисли и за тази пътека за долекуване и продължително лечение, защото там парите са малко и никой не проявява интерес да я изпълнява.

За профилактика също трябва да се предвидят допълнително средства, смята д-р Маджаров. Според него профилактичните прегледи трябва да бъдат задължителни, но в момента средства за това няма.

Днес започват преговорите между Здравната каса и Лекарския съюз по Националния рамков договор за 2019 година. Цените и обемите на медицинските дейности в болничната помощ ще са част от обсъжданите теми.

Въпреки увеличението на бюджета на НЗОК за 2019 година с 490 млн. лева от Лекарския съюз предупредиха, че промяната в някои законови актове през Закона за бюджета като прехвърлянето на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина към Здравната каса, премахване на Обществения съвет към Фонда, както и преминаването на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантация към Агенция „Медицински надзор“ не трябва да става без обществено обсъждане.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

Блиц Новини
Участничка в „Ергенът“ се оплака от нездравословни условия

Снимки профил инстаграм Дамите в романтичното шоу „Ергенът“ окапват една по една. Много момичета са вече извън формата и разказват за впечатленията и преживяванията си от престоя вътре. Оказа се, че любовта не е единственото, което ги придружава в ежедневието. Явно храненето не им се е отразило добре. Една от …

Блиц Новини
Синдикатите: Риск от бедност грози над 30% от българите

Кадри Нова ТВ Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30% в България. Голяма част от тях не могат да отопляват жилищата си пълноценно – избират дали да живеят на топло, или да се хранят нормално. Това коментира в новините на Нова ТВ главният икономист на КНСБ …

error: Content is protected !!