fbpx

Блестящ Григор срази италианец и стигна 1/8-финал на Australian open

Топ ракетата на България Григор Димитров победи италианеца Томас Фабиано със 7:6 (7:5), 6:4, 6:4 в среща от третия кръг на Откритото първенство на Австралия.

ПЪРВИ СЕТ

Григор започна солидно с две бързи точки след невърнати сервиси, а за 40-0 спечели атрактивно разиграване, в което импровизира с бекхенд-слайс воле и завърши с изящен уинър от фохенд по правата. Съперникът му взе една точка след негова грешка, но последвала размяна от бекхенд доведе до топка в мрежата от ракетата на Фабиано – 1:0 гейма.

Димитров не намери корта с първия си ретур, но след това принуди италианеца да сбърка в разиграване от основната линия, в което Григор сменяше темпото със слайсове от бекхенд. Последва ретур в мрежата, а Фабиано впоследствие успя да разходи българина няколко пъти по ширината на корта и все пак да го принуди да сбърка за 40-15. Грешка от форхенд в средата на полето осигури спечелване на подаването на италианеца – 1:1.

С близо 200 км/ч по диагонала в полето за равенство Григор записа първия си ас, а след това добави и още един невърнат сервис – пак по диагонала. Комбинация сервис по диагонала и форхенд по правата се оказаха достатъчни за трета поредна лесна точка, а начален удар по правата в полето за предимство не бе отразен и набързо Димитров поведе отново с 2:1.

Грешка от бекхенд прекрати серия от няколко отлични дълбоки удари от тази страна на българина в началото на следващия гейм, а после форхенд-ретур излезе също малко в аут за 30-0. Фабиано сервираше отлично и затрудни отново Григор по правата, след което добави и добре насочен начален удар към бекхенда на противника, за да възстанови паритета – 2:2, пише Sportal.bg.

Първият бекхенд-уинър по правата на Димитров провокира аплодисменти от публиката, а той бе последван от ас номер 2 в полето за равенство. Последва бекхенд в мрежата, но солидният начален удар осигури на българина две поредни точки без разиграване, за да стане резултатът 3:2.

Малко по-продължително разиграване от основната линия завърши с форхенд в мрежата на Фабиано за 0-15, след което търпението на Григор при размяна от тази страна на ракетата също се оказа ползотворно, защото италианецът сбърка отново – 0-30. Димитров продължи да бъде дисциплиниран и да пласира правилно ударите си, без задължително да търси уинър, което му се отплати с три шанса за брейк след нова топка в мрежата от ракетата на противника. Българинът заложи за пореден път на форхенди по обратния диагонал, търсейки бекхенда на Фабиано и съвсем скоро грешката дойде, а с нея и пробивът на нула – 4:2.

Страхотен контриращ бекхенд на италианеца и първата двойна грешка на Димитров доведоха до 0-30 и нещо като мини кризисна ситуация, която бе затвърдена в следващия момент. Фабиано направи агресивен и дълбок ретур и излезе на мрежата, за да завърши с воле и да се възползва от моментите, в които първият сервис на Григор не влизаше. Ас номер 3 отрази първия брейк-бол, а страхотен въртелив втори начален удар към полето за равенство свърши работата за втория. За съжаление, Димитров не се нагласи добре за следващото си отиграване след ретура на италианеца и прати топката в мрежата, за да допусне рибрейк – 4:3.

Фабиано се движеше доста добре по корта и откровено започна да рискува с ударите си, записвайки един от редките си уинъри от форхенд по обратния диагонал за 15-0. Григор обаче му опонира с изумителен и инстинктивен бекхенд-слайс, превърнал се в ретур, заради невероятното обратно въртене на топката. Поредният форхенд по обратния диагонал на италианеца пак затрудни Димитров и този път слайсът му не сполучи – 30-15. Първата ни ракета се ядоса, когато загуби размяна от средата на корта на форхенди, но веднага след това блесна с ретур уинър от бекхенд по обратния диагонал от полето за равенство. Фабиано реализира първия си ас, хващайки с малко линията, за да избегне опасността – 4:4.

Ас номер 4 и невърнат сервис към полето за предимство набързо доведоха до 30-0 за Димитров, а в следващото разиграване бекхенд по правата на италианеца излезе в аут. Отличен втори сервис по правата хвана неподготвен Фабиано и за по-малко от минута Григор отново дръпна с 5:4.

Освободеният италианец впечатли с форхенд по доста къс диагонал от неудобно положение, с което подсказа, че не се притеснява да играе рисковано, дори когато сервира за оставане в сета. Хубав ретур на Григор принуди противника да сбърка от бекхенд, но след това той не се възползва от друг дълбок ретур и прати форхенд в мрежата за 40-15. Нов форхенд по обратната права излезе в аут и резултатът бе изравнен на 5:5.

Следващият гейм започна неприятно с втората двойна грешка на българина, но пък той веднага компенсира с прекрасен бекхенд-уинър по правата – неговия десети печеливш удар в срещата до момента. Последва не по-малко изключително изпълнение, когато Григор водеше разиграването, атакува мрежата и инстинктивно пласира неспасяемо деми-воле от бекхенд. Невърнат втори сервис по диагонала в полето за предимство доведе до 40-15, а още един невърнат втори сервис – в тялото – осигури минимум тайбрек при 6:5.

Форхенд по обратния диагонал на Фабиано се очерта като най-добрия му удар в първия сет и именно с него той дръпна с 15-0, а добави още една точка чрез втория си ас по диагонала в полето за предимство. Подсечен бекхенд-ретур не намери очертанията на корта, а агресивен форхенд по диагонала на италианеца му заслужи участие в тайбрек – 6:6.

Григор започна „дългия гейм“ с директна точка от сервис (невърнат) по правата в полето за равенство, след което се възползва от втори начален удар на Фабиано – агресивен форхенд-ретур по обратния диагонал и впоследствие завършващо бекхенд-воле на мрежата при максимално разтегляне за мини-пробив. Фабиано се отчете в следващото разиграване, благодарение на добър сервис, а Григор предаде предимството си с форхенд по правата, който излезе в аут – 2-2. Комбинация сервис по диагонала с форхенд-уинър все пак изведоха Димитров напред, макар и вече без мини-брейк. Фабиано направи два добри сервиса и поведе за първи път в тайбрека с 4-3, но Димитров бързо изравни с нова комбинация от начален удар и мощен форхенд. Невърнат втори сервис към бекхенд страната доведе до 5-4 за първата ни ракета, който впоследствие не можа да размине излезлия на мрежата противник и сбърка сложен форхенд в движение. Грешка от бекхенд на Фабиано, който този път не се справи със слайса на Григор, доведе до първия сетбол, а той го реализира с прекрасен невърнат сервис по диагонала в полето за предимство – 7:6(5) за 46 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Григор започна с хубав и дълбок ретур от форхенд, допълнен с форхенд-уинър по правата, а после печеливш бекхенд по правата му осигури предимство при 0-30. Следващото разиграване бе доста продължително и Фабиано материализира по-добрата си позиция, за да намали изоставането. Негова двойна грешка обаче подари два шанса за ранен пробив, а великолепен минаващ форхенд-уинър в движение на Димитров му осигури така желания брейк – 1:0!

Два поредни изящни уинъра от трудни ситуации и ас номер 5 на българина набързо направиха резултата 40-0, а форхенд в аут на Фабиано затвърди пробива – 2:0.

Италианецът имаше известни трудности в сервис-гейма си и не можеше да си осигури надмощие с началния удар, като Григор го принуждаваше да изразходва всички сили за която и да е спечелена точка. Все пак, до нова възможност за пробив не се стигна, независимо продължителните разигравания, като Фабиано завърши гейма с форхенд-уинър по правата за 2:1.

Григор започна с ас номер 6 по диагонала в полето за равенство, а после предизвика грешка на противника чрез добре пласиран дълбок форхенд по обратния диагонал, изпълнен в близост до мрежата. Отново великолепен и дълбок форхенд от контрираща позиция хвана неподготвен Фабиано и доведе до 40-0, а после българинът записа третата си двойна грешка. Димитров обаче реализира седмия си ас (пак по диагонала в полето за равенство) и поведе с 3:1.

Два добри сервиса на Фабиано не позволиха на Григор да влезе в разиграване, а впоследствие ретурът не намери очертанията на корта за 40-0. Двойна грешка на Фабиано намали резултата, а нов хубав негов форхенд по обратния диагонал се оказа печелившо решение – 3:2.

Григор намери топката с рамката на ракетата и подари лесна точка на съперника за 0-15, а нова грешка от форхенд от средата на корта доведе до 0-30. Безкомпромисен сервис по правата в полето за равенство – 217 км/ч – намали изоставането, но нова грешка от форхенд стана причина за два шанса за пробив. Четвъртата сбъркана топка от предната страна на ракетата на Димитров буквално подари връщане на брейка – 3:3.

Българинът внимаваше в първото разиграване на следващия гейм и провокира противника да сбърка бекхенд по правата в мрежата. Фабиано се защитаваше солидно зад основната линия, но отстъпи в крайна сметка след продължителната и разнооразна канонада от Григор, за да се стигне до 0-30. Първата точка за италианеца стана факт след комбинация сервис-форхенд, а невърнат сервис по диагонала в полето за предимство направи резултата 30-30. Димитров бе агресивен срещу втория начален удар на Фабиано, а после го матира с два поредни форхенда, последният от които закачи линията с милиметър и се превърна в уинър. Шансът за пробив бе отразен чрез рисков втори сервис на италианеца, който пък този път имаше късмет с хващане на линията. Пореден агресивен ретур и неуспешна смяна на посоката на Фабиано от средата на корта осигуриха втора възможност за брейк, а публиката стана на крака да аплодира следващото разиграване, в което Димитров премина от атака в защита през контраатакуващ лоб, довел до грешка на противника. Така вторият пробив бе материализиран по ефектен начин и Григор си върна аванса във втория сет – 4:3.

Българинът започна рутинно с комбинация сервис-форхенд и след това невърнат начален удар за 30-0. Нов уинър от предната страна на ракетата след точно подаване го изведоха до 40-0, след което Фабиано не издържа на размяна на форхенди от средата на корта и трябваше да сервира за оставане – 5:3.

Страхотен ретур покрай мрежата и в дъното на полето за предимство позволи на Димитров да спечели точката с форхенд-уинър, но пък противникът му отговори с печеливш бекхенд по правата. Подсечен ретур от бекхенд на Григор затрудни отново Фабиано и той прати топката в мрежата за 15-30, но отговори подобаващо с чудесен контриращ форхенд по диагонала за 30 равни. Слайсът на българина му изневери в следващото разиграване, защото топката подскочи странно в последния момент, но хубаво стоп-воле осигури на по-реномирания тенисист дюс. Фабиано атакува мрежата след сервис и Григор не можа да го размине с форхенд по правата, но пък го „почерпи“ с печеливш бекхенд по другата права за ново равенство. Италианецът извика „форца“ след спечелена точка директно от сервис, а сбъркан бекхенд от трудна позиция на Димитров позволи на съперника да намали изоставането си – 5:4.

Ас по правата с 211 км/ч бе последван от девета директна точка от сервис за Григор, макар че той прояви впоследствие разсеяност на мрежата и не можа да завърши лесно воле от форхенд. Невърнат сервис по диагонала в полето за предимство доведе до двоен сетбол, който бе реализиран по перфектен начин с десетия ас по диагонала към полето за равенство – 7:6(5), 6:4 за 1 час и 28 минути игра.

ТРЕТИ СЕТ

Частта започна малко странно, след като съдийката на стола не разреши на Григор да се преоблече в съблекалните (а позволи на Фабиано) и той го направи на скамейката си, с което пък предизвика вълнение по трибуните.

Иначе Димитров не можа да върне първите два сервиса на италианеца, а после пресили форхенд по диагонала, който спокойно можеше да бъде уинър. Хубав бекхенд-ретур с къс диагонал накара Фабиано да сбърка на мрежата, а след това извънземен форхенд по правата през най-високата точка на мрежата се превърна в печеливш удар номер 30. Дори съперникът алодира изпълнението, а после сбърка непредизвикано от форхенд и се стигна до дюс. Ас донесе предимство на Фабиано, а той после завърши отлично изградена атака с воле на мрежата, за да спечели трудно първото си подаване в сета – 0:1.

Ас номер 12 и още три бързи точки след солиден сервис осигуриха изравняване за около само една минута игра.

Фабиано пак реши да атакува мрежата и се справи дори с хитрия опит за минаващ форхенд на Григор, след което пък дочака грешка от тази страна на ракетата на българина, изтласкан на около два метра зад основната линия. Агресивен бекхенд-ретур по обратния диагонал на Димитров обаче отново донесе дивиденти за 30-15, но веднага последва нова непредизвикана грешка от форхенд за 40-15. Офанзивен бекхенд-ретур пак създаде проблеми на италианеца и той не можа да върне топката в противниковото поле, но все пак успя да се добере до спечелване на сервис-гейма си, благодарение на форхенд в мрежата от Григор – 1:2.

Димитров започна с невърнат начален удар по диагонала в полето за равенство, но после Фабиано пак го изненада с излизане на мрежата при втори сервис, завършено с успешен смач. Хубав бекхенд по правата на българина провокира противника да сбърка за 30-15, но впоследствие бекхенд-ретур на италианеца се превърна в уинър. Чудесен сервис отново по диагонала в полето за равенство донесе аванс на Григор, а комбинация от второ подаване и форхенд в тялото свърши работа за 2:2.

Първата ни ракета подведе съперника да сбърка от форхенд, вдигайки топката високо и дълбоко в средата на корта, но после не можа да намери очертанията с ретура си – 15-15. Димитров не можа да се възползва от намеса на мрежата и възможност за минаващ удар, а впоследствие от доста по-сложна ситуация също не можа да размине с бекхенд. Нов форхенд в аут на Димитров доведе до спечелване на гейма от страна на сервиращия, без обаче много да го е заслужил с играта си – 2:3.

Григор разходи противника си по ширината на корта и после го хвана в крачка, за да може да сбърка бекхенд, а после го изненада с втори сервис за 30-0. Поредното излизане на мрежата на италианеца пак му осигури успех, но после Димитров респектира с прекрасно пласиран форхенд в долния ляв ъгъл на корта. Фабиано лиши българина от някои уинъри със сърцатата си игра зад основната линия, но не можеше да се закачи за сервис-гейма му – 3:3.

Григор не можа да върне първия сервис на противника, но после получи подарък от форхенда му, който отиде в аут. Фабиано обаче отново натисна след пласиране на първи начален удар и дръпна с 30-15, но Димитров контрира с безупречен бекхенд по правата от трудна ситуация за 30-30. Точката за пробив стана факт след грешка от задната страна на ракетата на италианеца, а Григор го материализира в продължително разиграване, в което ползва различен тип удари и преминаваше от защита в контраатака. В крайна сметка последователността му се отплати и след като още в предишните два гейма при посрещане можеше да осъществи пробив, го направи сега за 4:3.

Затвърждаването на брейка започна с технично деми воле до мрежата, последвано от ас номер 13 по правата в полето за предимство. Фабиано рискува всичко в ретур на втори сервис и бе възнаграден с грешка от бекхенд на Григор, но после пък дойде нов хубав избор на начален удар в полето за предимство и нова лесна точка. Агресивният ретур на италианеца намери единствено мрежата и за нула време пробивът бе подпечатан – 5:3.

След ретур по втори сервис Димитров системно тормозеше противника с форхенд по обратния диагонал и най-накрая го принуди да сбърка, но после сам си опропасти усилията с грешка от форхенд в средата на корта при пасивно разиграване. Сбъркан форхенд-ретур от полето за предимство доведе до 30-15, а сервис-мрежа на Фабиано го изведе на точка от спечелване на гейма. Третият му ас по правата в полето за предимство позволи на италианеца да остане в мача – 5:4.

Бекхендът на Григор издържа на атаките на Фабиано в началото на следващия гейм за 15-0, а после отлично драйв-воле на мрежата осигури на българина аванс от 30-0. Грешка от агресивен бекхенд на противника пък донесе три мачбола, още първият от които бе материализиран с невърнат кик сервис по диагонала в полето за предимство – 7:6(5), 6:4, 6:4 за 129 минути игра!

Така обстойно сте отразили този мач, все едно е спечелил финала на турнира!!

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!