fbpx

Бисер Петков: Няма да има забавяне за интеграционните добавки на 500 хил. души

Снимка: „Канал 3“

Парламентът осигурява бърза писта за гарантиране изплащането на интеграционни добавки на хората с увреждания с промени в Закона за интеграцията на хората с увреждания. Това стана ясно след провелото се открито заседание на ресорната комисия по труда и социалната политика. Председателят на комисията д-р Хасан Адемов обясни, че парламентът е длъжен да осигури „бърза писта“ за необходимите законови промени, които се очаква да бъдат внесени още утре от ПГ на ГЕРБ, съобщава „Канал 3“.

Припомняме, решение на Върховния административен съд спря плащането на интеграционни добавки в еднакъв размер за три категории добавки – транспортни, информационни и телекомуникационни услуги. Отменените текстове в Закона за интеграция на хората с увреждания предвиждат отпускането на месечна добавка в размер на 15% от гарантирания минимален доход – 75 лв. за транспортни услуги; Добавка в размер на 20% от гарантирания минимален доход за информационни и комуникационни услуги. По проблема в парламента бе изслушан и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който обясни, че 152 млн. лв в бюджета за интеграционни добавки се получават от над 500 хиляди лица с увреждания.

„В момента има работна група, която подготвя нов закон за хора с увреждания“, посочи Петков. Той отказа да коментира решението на съда и обясни, че обикновено хората получават най-много по три добавки. Няма да има прекъсване на получаването на тези интеграционни добавки, увери социалният министър. Хасан Адемов заяви, че за промените в закона ще поискат становища от НСТС и Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Социалният министър Бисер Петков се надява на подкрепа от депутатите на закона за интеграция на хората с увреждания. Голямата ми цел е да не допуснем напрежение от прекъсване на изплащане на интеграционни добавки, обясни той след изслушването в социалната комисия. Министърът се надява до юли да има законови изменения, за да се получат интеграционните добавки от тези, за които не могат да бъдат постановени становища. Целта е да се реши проблема с висящите производства. Мисля, че проблемът е овладян, оптимист е Бисер Петков.

Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана. Към тях се включиха и майки на деца с увреждания от Хасково.Родителите не одобряват оставките, според тях те няма да решат проблема.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!